Marie »Maruška« Kudeříková: symbol statečnosti a odvahy v časech nesvobody

Marie Kudeříková, známá hlavně pod přezdívkou »Maruška«, se narodila 24. března 1921 ve Vnorovech v okrese Hodonín. Její příběh je nezapomenutelným svědectvím statečnosti a obětavosti v boji za svobodu během druhé světové války.

Již od mládí projevovala Marie Kudeříková zájem o sociální spravedlnost a lidská práva. Její aktivismus nabyl na intenzitě s nástupem nacistického režimu, který přinesl Československu temné období útlaku a nesvobody.

Marie se stala aktivní členkou domácího odboje, zapojila se do organizování sabotáží a převádění lidí přes hranice. Její odvaha a schopnost působit v těžkých podmínkách se staly inspirací pro mnoho dalších bojovníků za svobodu. Byla členkou odbojové skupiny Svazu mladých, který byl napojen na podzemní I. ilegální ústřední výbor komunistické strany.

Nicméně, odbojová činnost přinášela s sebou i řadu velkých nebezpečí. V roce 1943 byla Marie Kudeříková nakonec zatčena nacistickými úřady v rámci tvrdých represí proti odboji. Gestapem byla brutálně mučena a vyslýchána, avšak odmítla prozradit své spolupracovníky nebo informace, které by mohly ohrozit odbojové hnutí.

Nakonec byla Maruška odsouzena k trestu smrti a 26. března 1943 byla popravena v nacistické Vratislavi (tehdy Breslau). Její oběť nebyla marná. Marie Kudeříková se stala symbolem odvahy a odhodlání v boji proti nacismu, její jméno je dodnes ctěno jako vzpomínka na hrdinku, která se postavila proti nelidskosti a útlaku nacistických okupantů. V současné době je na její osobu neprávem zapomínáno a to zejména pravicovou politickou reprezentací. Politici, kteří na tuto hrdinku zapomínají nebo jinak snižují její odvahu, by se měli stydět.

Marie Kudeříková, známá jako Maruška, připomíná nám všem, že i v nejtěžších časech je možné najít sílu a odvahu bojovat za svobodu a lidskou důstojnost. Její příběh nás inspiruje k tomu, abychom se i dnes stavěli proti nespravedlnosti a útlaku ve jménu hodnot, které jsou nám drahé.

Jan Klán

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. Nacismus se od dob německých válečných hrůz 30.-40. let vůbec nezměnil.
    ❗️Ruští váleční zajatci byli na Ukrajině mučeni od prosince do února a jejich příběhy jsou věrohodné, uvedli v OSN.

    V organizaci dále uvedli, že ruskojazyčná menšina je vystavena diskriminaci, rovněž pokračuje i zastrašování kněží a věřících ukrajinské pravoslavné církve.

    Sledujte @neCT24  | 42TČen

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy