Aston Martin se neodvolá proti Alonsovu trestu z Melbourne

Aston Martin se neodvolá proti Alonsovu trestu z Melbourne

Tým Aston Martin potvrdil, že nebude podávat odvolání proti trestu pro Fernanda Alonsa, který mu byl udělen při Velké ceně Austrálie. Šéf týmu Mike Krack zdůvodnil tento krok tím, že nemají relevantní důkazy na odvolání a plně podpořil svého jezdce.

Fernando Alonso dostal 20 sekundovou penalizaci, protože komisaři FIA rozhodli, že jeho potenciálně nebezpečná jízda měla vliv na havárii George Russella v posledním kole.

Záběry z palubních kamer ukázaly, že Alonso zpomalil při nájezdu do šesté zatáčky, zatímco se Russellův Mercedes rychle přibližoval a Brit ztratil kontrolu nad svým monopostem a tvrdě narazil do bariér, od nichž se odrazil zpátky na trať.

Španěl se kvůli penalizaci propadl v konečné klasifikaci ze šestého na osmé místo, po závodě rozhodnutí komisařů zpochybnil a tvrdil, že toto by udělal každý závodník.

V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích Aston Martin šéf týmu Mike Krack prohlásil, že tým stojí za Alonsem, ale nemá žádné nové relevantní důkazy pro podání odvolání.

„Zaprvé, všem v motorsportu se ulevilo, že George (Russell – pozn. red.) byl v pořádku a po nehodě odešel po svých. Chci, abyste věděli, že Fernanda (Alonsa – pozn. red.) plně podporujeme,“ uvedl Krack.

„Je to nejzkušenější jezdec ve formuli 1. Startoval ve více velkých cenách než kdokoli jiný a má více než 20 let zkušeností. Je několikanásobným mistrem světa ve vícero různých disciplínách. Obdržet dvacetivteřinovou penalizaci, když nedošlo ke kontaktu s pronásledujícím vozem, byla hořká pilulka, ale musíme toto rozhodnutí přijmout. Udělali jsme maximum, ale bez nových důkazů nemůžeme požádat o právo na přezkoumání,“ dodal Lucemburčan.

Podle Kracka se strategické manévry španělského jezdce, jimiž se snažil udržet Russella za sebou, podobaly strategii, díky níž v minulé sezóně v Brazílii porazil Sergia Péreze a vybojoval stupně vítězů.

„Fernando je fenomenální závodník a využil všech prostředků, aby dojel před Georgem – stejně jako jsme to viděli loni v Brazílii se Sergiem (Pérezem – pozn. red.),“ pokračoval Krack.

Šéf Aston Martinu v neděli v příspěvku na sociálních sítích zopakoval Alonsova slova a označil jeho jízdu za „umění motorsportu na nejvyšší úrovni. Nikdy by nikoho neohrozil.“

Sdílejte na:
Zavřít