Umělá inteligence navrhla vhodné oblečení pro neutrální ruské a běloruské sportovce na olympijských hrách v Paříži

Umělá inteligence navrhla vhodné oblečení pro neutrální ruské a běloruské sportovce na olympijských hrách v Paříži Zdroj: Reflex.cz; Midjourney

Bartkovský: Ruský tanec na olympiádě bez vlastní muziky

Už v polovině prosince jsme k účasti Rusů či Bělorusů na olympijských hrách v Paříži zaujali jasný postoj. Žádní neutrální atleti ne­existují. Každý sportovec, který reprezentuje diktátorské režimy obou zemí, přímo propaguje jejich krvavou válku vůči Ukrajině a přispívá k dalším ztrátám na lidských životech. Navrhli jsme tedy pro sportovce speciální bílou sportovní kolekci politou krví. „Neutrální“ ruský atlet se tehdy dostal dokonce na obálku a z ní udělané plakáty jsme nakonec vydražili za více než 80 tisíc, které putovaly na ukrajinské zbraně a humanitární pomoc. Nyní se Rusové, Bělorusové a olympiáda řeší znovu.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) si stále moc neumí poradit s tím, co udělat s ruskými a běloruskými sportovci, respektive co udělat se sportovci, kteří mají jeden z těchto pasů. Na plnou pusu jim zakázat účast nechtějí, a tak vymýšlejí další a další kličky a zřejmě doufají, že to reprezentanty zemí Putina a Lukašenka odradí. Což se jim moc nedaří. Poslední rozhodnutí MOV je takové, že Rusové a Bělorusové nesmějí na olympiádě v Paříži na slavnostní nástup. Ten má být speciální, výpravy jednotlivých zemí pojedou na lodích po Seině několik kilometrů až k Eiffelově věži. Rusové a Bělorusové budou vše ve svých neutrálních kombinézách sledovat ze břehu.

Už dříve padlo rozhodnutí, že případné medaile těchto sportovců se nebudou započítávat do oficiální tabulky zemí. Rusové a Bělorusové si mohou na olympiádě i vítězně zatancovat, jen to nebude na vlastní písničku. Hrát jim bude jiná píseň než národní hymna a na stožáru bude vlát zelená vlajka s písmeny AIN, která označují individuální neutrální sportovce (Athlète Individuel Neutre).

Tito atleti navíc nesmějí mít vazby na armádu a nesmějí veřejně podporovat ruskou stranu válčící na Ukrajině, což prozkoumá zvláštní výbor. Je to dost? Český olympijský výbor navíc navrhl, aby tito (ne)reprezentanti ještě před svou účastí na hrách podepsali následující sdělení: „Prohlašuji, že se nepodílím na jakémkoli aktu agrese proti suverenitě a územní celistvosti členského státu OSN ze strany jiné země ani ho nepodporuji, neomlouvám a neschvaluji.“ ­Zatím ale nebyli vyslyšeni.

Pro Vladimira Putina je sport hodně důležitý. Sám se každoročně promenádoval na bizarní hokejovo-armádní přehlídce, kde nasázel kolem osmi gólů, i když na bruslích sotva stál. To bylo ale před covidem a před tím, než ruský diktátor zalezl do krytu, ze kterého dodnes téměř nevychází. Sportovce ale nadále využívá jako nástroj své propagandy. Při válečných přehlídkách v Moskvě tam ruští atleti s písmenem Z na prsou hrdě vystupovali. A stejné to bude i po těchto hrách, až se „neutrální“ atleti vrátí domů.

Liknavému postoji MOV nahrává fakt, že NHL ruské hokejisty na svém ledě dál klidně zpeněžuje a FIFA už otevřeně koketuje s ruským fotbalem. Tenis je kapitola sama pro sebe a jediná, kdo zatím striktně drží, je atletika. A to i kvůli tomu, že Rusové mají v mezinárodních soutěžích distanc kvůli státem organizovanému dopingu. Podvádějí, lžou, vraždí na Ukrajině, ale některé organizace je stále ve svých soutěžích chtějí.

Největším tuzemským kritikem Rusů ve sportu je Dominik Hašek, jenž velmi hlasitě promlouvá do duše svým exkolegům z NHL. Zatím ale marně. I proto se rozhodl vstoupit do politiky, jen nepůjde na Hrad, kam ho v roce 1998 po vítězném Naganu lidé posílali, ale zabojuje o Senát v barvách TOP 09. Mezi aktivními politiky pak hlasitě ruskou a běloruskou účast kritizuje poslanec za ODS Jakub Janda, mistr světa ve skocích na lyžích a vítěz Turné čtyř můstků. Mezi aktivními sportovci je pak nejtvrdším kritikem stříbrný olympijský medailista a vodní slalomář Vavřinec Hradilek.

Rusové (zatím dvanáct kvalifikovaných) a Bělorusové (sedm kvalifikovaných) ale na olympiádu jedou, a o kontroverzní momenty tudíž v Paříži nebude nouze. Závěrem je třeba dodat, že už více než 400 ukrajinských sportovců na hrách startovat nemůže. A olympiádu nemohou ani ­sledovat z publika nebo si ji pustit v televizi. Protože je v ­jejich vlastní zemi zavraždili ruští vojáci. To je číslo, ­které by se mělo během letní sportovní akce připomínat ­každý den.

Text vychází také jako editorial nového Reflexu, který si od čtvrtka 28. března můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 13/2024