Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko zasadilo Rusku tvrdý úder. Dokazuje, že svými aktivitami proti praktikám Kremlu patří na špici Západu

Viktor Medvědčuk, Ukrajinec s nezastíranou náklonností ke Kremlu, při jednom z četných setkání s Vladimirem Putinem. Foto: Kremlin.ru
Viktor Medvědčuk, Ukrajinec s nezastíranou náklonností ke Kremlu, při jednom z četných setkání s Vladimirem Putinem. Foto: Kremlin.ru

Komentář Lukáše Prchala: Česká zpravodajská služba odhalila ruskou síť, která se snažila přes Prahu a mezinárodní web Voice of Europe sídlící v metropoli ovlivnit blížící se volby do Evropského parlamentu. Oznámila to vláda Petra Fialy, která od svého zvolení a v posledních týdnech čím dál hlasitěji dokazuje, že Česko už nepatří aspoň politickou orientací do východní ani střední Evropy. Ale že svou prací patří do popředí Západu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila přes Prahu v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu.

Podle kontrarozvědky v Praze lidé řídící tuto operaci předávali hotovost zahraničním protisystémovým politikům; další prostředky mířily na provoz proruského zpravodajského webu Voice of Europe. Ten sídlí v Praze a šíří proruskou propagandu a protievropské názory, které konvenují Rusku. Jeho články pak často sdílí například protivládní a proruský Jindřich Rajchl.

Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že Česko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Názor

Ruská síť v Praze

Rusko

Ruský vliv v ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější