Olympiádu v mediální gramotnosti vyhrál tým z pražského Arcibiskupského gymnázia

foto Vítězem druhého ročníku Mediální olympiády určené pro studenty středních škol, na jejímž organizování se kromě Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě podílela i Akademie ČTK, se stal tým Jedničky a Nuli z pražského Arcibiskupského gymnázia.

Ostrava - Vítězem druhého ročníku Mediální olympiády určené pro studenty středních škol, na jejímž organizování se kromě Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě podílela i Akademie ČTK, se stal tým Jedničky a Nuli z pražského Arcibiskupského gymnázia. Finálového kola soutěže v mediální gramotnosti se v Ostravě zúčastnilo 14 tříčlenných týmů. Loni, kdy byl první ročník určený jen pro Moravskoslezský kraj, bylo ve finále týmů pět. ČTK to za pořadatele řekla Pavlína Tassanyi.

České středoškoláky podle ní vliv médií na soudobou společnost velmi zajímá a vadí jim, že prostor pro mediální vzdělávání ve školách značně kolísá. Mediální olympiáda přilákala 2500 zájemců ze všech 14 krajů České republiky. Do soutěže se přihlásilo 713 týmů středoškoláků z 258 škol a zapojilo se 315 pedagogů. Do finále postoupil jeden tým z každého kraje. V Česku je 1280 středních škol.

Člen vítězného týmu Jan Vokrouhlecký uvedl, že v přípravě se jeho tým zaměřil především na video. "Hodně jsme si dali záležet na zvukové kvalitě i na obsahu," řekl. Vítězný tým a i ten na druhém místě získaly i zájezd do Štrasburku, kde se zúčastní zasedání Evropského parlamentu.

Výsledky podle pořadatelů ilustrují, jak si dnešní mladí lidé dokážou poradit s ověřováním důvěryhodnosti různých mediálních sdělení. V soutěžích studenti pracovali se zpravodajskými texty, natáčeli video na téma digitální stopa. "Mediální gramotnost je dnes důležitější než v minulosti. A to i s ohledem na umělou inteligenci," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo. "Mediální gramotnost musíte předávat i dál. Spolužákům, rodičům a prarodičům," dodal Curylo.

Olympiáda se konala podruhé. Poprvé ale s celorepublikovým dosahem. "Myslím si, že kvalita je oproti minulému ročníku srovnatelná. Možná lepší. Nedovedu to posoudit úplně plošně, protože některé disciplíny byly letos jiné," řekla Tassanyi. Dodala, že olympiáda má ambici přitáhnout k mediální a informační gramotnosti více pozornosti pedagogů i studentů, a to i zábavnou soutěžní formou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď