Líbání způsobuje euforii a odplavuje stres

27.03.2024 | Vztahy

Líbání jako chování podporující zdraví není jen romantický folklor. Vlastně se považuje za lék na mnoho nepříjemných potíží. Sužuje vás úzkost nebo slabá imunita? Na nic nečekejte a našpulte rty!

Líbání je úžasné – dokonce tak moc, že si většina lidí vybaví 90 procent detailů svého prvního polibku. S myslí i tělem tohle příjemné gesto dělá zázraky. Jakou měrou se podílí (nejen) na vaší náladě?

Emocionální pouto

Jistě není třeba připomínat, že líbání s partnerem je zábavná a důležitá součást fyzické intimity, která pomáhá udržovat pocit sounáležitosti a lásky. Mozek se během veledůležitého polibku doslova přepne a vytvoří chemický koktejl, jež může poskytnout přirozené opojení. Tento koktejl se skládá ze tří chemických látek (dopamin, oxytocin a serotonin.) Jejich kombinace společně s endorfiny funguje tak, že aktivuje „centra potěšení“ v mozku.

Redukce stresu

Polibek, ať už letmý a něžný či vášnivý a dlouhý, uvolňuje chemické látky (neurotransmitery), které snižují hladinu stresu. Pokud tedy organismus nechcete zatěžovat léky s vedlejšími účinky, obejměte partnera a minimálně několik vteřin se mu orálně věnujte.

Zdravější ústa

Sliny obsahují látky, jež bojují proti bakteriím, virům a plísním. Zvýšený tok slin pak pomáhá udržovat ústa, zuby a dásně zdravé. No vida.

Zvýšená imunita

I imunita potřebuje trénink, aby byla bojeschopná. V praxi platí, že vystavení choroboplodným zárodkům, které obývají ústa vašeho protějšku, má na posilování obranyschopnosti pozitivní vliv. Proto líbání berte jako zdravotní workout. (Jeden polibek denně ovšem nestačí.)

Posilování svalů

Kromě výše zmíněných benefitů líbání zapojuje mnoho svalů, což podporuje cirkulaci a okysličování tkání. (Pokud tkáně nemají dostatek kyslíku, snižuje se jejich funkce a časem dochází i k jejich selhání.)

Snižování hladiny cholesterolu

Sliny zároveň obsahují enzymy, jež pomáhají při lámání tuků a lipidů, včetně cholesterolu. Cholesterol, často démonizovaný jako předzvěst srdečních chorob, hraje v těle složitou roli. Teorie předpokládá, že přenos enzymů líbáním by mohl pomoci přebytečný cholesterol metabolizovat a snížit tak jeho celkové hladiny (1). I kdyby na tomhle tvrzení byla jen špetka pravdy, každý příznivý dopad na kardiovaskulární zdraví se počítá.

Zdroje: (1) www.scholarcommons.scu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1008&context=comm, ww.thehealthsite.com/diseases-conditions/kiss-for-a-healthy-heart-does-kissing-lower-cholesterol-1062535/,  www.britishcouncil.org/voices-magazine/kiss-science-smooching, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4487821/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat