Raut od A do Z: Praktický průvodce

Magazín

Čeká vás organizace větší akce, která vyžaduje občerstvení v podobě rautu, a vám z toho jde hlava kolem? Nezoufejte, stačí si zorganizovat práci, vědět, co objednat externě a co zajistit svépomocí, a vše půjde jako po másle. Náš průvodce vás provede celým procesem, od plánování až po samotnou realizaci. 

Od svatby až po konferenci: Raut jako od profíka

Ať už pořádáte svatbu, konferenci, školení, nebo jen oslavu života, dobré jídlo je vždy základem a raut či švédské stoly jsou skvělou volbou k uspokojení každého jedlíka. Hosté si vyberou podle svého gusta a zároveň se dostanou do víru společnosti a nad dobrým pokrmem se socializují. Studený raut je na realizaci mnohem snazší než ten teplý, při němž je nutné udržovat jídlo v ideální teplotě – s tím vám nejlépe pomůže chafing, pod kterým hoří speciální pasta.

To-do list pro realizaci rautu

A teď už k věci. Na co je třeba myslet při plánování rautu?

  1. Určete si typ rautu.
  • Studený raut: Vhodný na letní akce, oslavy a rauty, kde hosté nespěchají a chtějí si popovídat. Nabízejí se sýrové a salámové mísy, zelenina, pomazánky, chlebíčky, jednohubky a dezerty.
  • Teplý raut: Ideální pro zimní akce, oslavy a rauty, kde se hosté chtějí zahřát. Vhoné mohou být polévky, guláše, maso, ryby, těstoviny, brambory a rýže.
  • Smíšený raut: Hodí se na delší akce, kde si hosté mohou vybrat podle chuti. K dispozici jsou studené i teplé pokrmy.
  1. Zjistěte počet hostů. To vám pomůže s kalkulací množství jídla a pití. Nezapomeňte zohlednit vegetariány, vegany a osoby s potravinovými alergiemi.
  2. Nakupte a obstarejte vše potřebné. Dekorace, nádobí, příbory a ubrousky dotvářejí atmosféru rautu a je vhodné je sladit do určité tematiky. To zvládnete svépomocí. Od profesionálů objednejte vybavení, bez kterého se raut neobejde: chafingové misky, servírovací stoly a kvalitní nádoby na skladování jídla.
  3. Vyberte si menu. Zaměřte se na rozmanitost kuchyně a vyváženost. Nabídněte pestrou paletu chutí a barev. Nezapomeňte na rozložení nabídky mezi předkrmy, hlavní chody, přílohy a dezerty.
  4. Naplánujte si kapacity a vytvořte si časový plán. Raut je potřeba s předstihem připravit – nakupování, vaření a příprava stolů zabere čas. Není od věci si den předem rozdělit úkoly a zapojit do příprav rodinu a přátele. Někoho povolejte do kuchyně, jinou skupinku zaměstnejte nošením jídla a vybavení a třetí partu zaúkolujte dekorováním servírovacích stolů.

Tipy pro náročné perfekcionisty

  • Připravte si cedulky s názvy pokrmů. Usnadníte tak hostům orientaci v nabídce.
  • Používejte kvalitní suroviny. Dobré jídlo je základ úspěšného rautu.
  • Nebojte se experimentovat. Vyzkoušejte nové recepty a originální kombinace.
  • Připravte si dostatek pití. Voda, džusy, víno a pivo by měly být vždy k dispozici.
  • Zajistěte hudební doprovod. Hudba navodí příjemnou atmosféru.
  • Užijte si to. Raut by měl být zábavou pro vás i pro vaše hosty.

Veronika Decsy
Copywriter
Copywriterka s přesahem do SEO, která se psaním živí od roku 2017. Dokáže se vcítit do potřeb klienta a tvoří věcné a poutavé texty. Některé z nich můžete najít například na portálu produktvdetailu.cz.

Zdroj foto: siraphol / Adobestock.com

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang