Změna času už tuto neděli!

Opět je tu víkend, kdy se vyspíme o hodinu méně. V neděli 31. března ve 2 hodiny ráno se ručičky posunou o hodinu vpřed na 3 hodiny. I přes petice a snahy o její zrušení změna času dál ovlivňuje naše životy každé jaro i podzim.

Reklama

Současná pravidla pro změny zimního neboli standardního času na letní platí v Evropské unii od 19. ledna roku 2001, kdy byla schválena Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/84/ES o úpravě letního času. Ta sjednotila období pro změny času pro celou Evropskou unii s výjimkou zámořských území. Pro naše občany to nebylo nic nového.

Historie změny času

Jak uvádí web Přesný čas online, poprvé byl u nás letní čas zaveden už během 1. světové války, ale po skončení války byl opět zrušen. Jeho návrat se uskutečnil během 2. světové války a pokračoval z ekonomických důvodů až do konce 40. let.

V bývalém Československu vedlo k zavedení letního času počasí. „Před 35 lety, tedy počátkem roku 1979, zasáhly naši bývalou republiku neobvykle silné, několikatýdenní mrazy, které způsobily značné výkyvy v dodávkách elektrické energie. Večer bývala dokonce několik hodin elektřina vypínána a mládež školou povinná mívala často uhelné prázdniny. Předpokládalo se pak, že posun hodin o hodinu dopředu výrazně sníží spotřebu elektřiny ve večerních hodinách, což byl hlavní argument tehdy vládnoucí KSČ,“ doplňuje web Přesný čas online.

Změna času a zdraví

Jenže změny času narazily na odpor řady lidí, kterým působí psychické, a dokonce i zdravotní problémy. „Spánek je strašně důležitý pro naprostou většinu našich funkcí. Každý víme, že když méně spíme, tak jsme malátnější, méně výkonní a třeba i psychicky nám to méně zapaluje,“ uvedla neuroložka Soňa Nevšímalová z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice pro iRozhlas.

Zrušení změny času

Změny času byly důvodem pro řadu akcí a petic. U nás byla známá zejména aktivita Stanislava Pecky. Češi byli také u celoevropské ankety ke střídání zimního a letního času. Jak uvádí web Euronews: „Evropská komise představila svůj návrh na zrušení střídání času v září 2018 na základě veřejné konzultace, v níž drtivá většina ze 4,6 milionu evropských občanů, kteří se jí zúčastnili, požadovala ukončení této praxe. V první polovině roku 2019 pak návrh schválili poslanci Evropského parlamentu.“

Jenže od té doby se v této záležitosti nestalo vůbec nic. Evropa řešila Brexit a jeho následky, covid a napadení Ukrajiny Ruskem, takže se v otázce letního času zatím nijak nepostoupilo.

V tuto chvíli ještě nepanuje ani shoda na tom, zda ponechat celoročně standardní (zimní čas), nebo trvale posunout hodinky o hodinu vpřed.

Obě varianty mají své příznivce i odpůrce. „Ukončení střídání letního a zimního času by se mohlo poprvé uskutečnit v roce 2026, ale podle některých europoslanců to reálněji vypadá až na konec této dekády,“ uvedl web Euronews.

Takže nám všem nezbývá nic jiného než zkrácení noci nějak přežít. Letos by nám mohlo pomoci, že následuje Velikonoční pondělí, tedy státní svátek, kdy si hodně z nás může přispat.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama