Studenti

Článků v rubrice: 314

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18. ročníku soutěže je studentská skupina FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář), který je zastřešen Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Na akci letos dorazilo přes 1 200 středoškoláků z 22 zemí světa, aby se v maximálně pětičlenných týmech pokusili o vyřešení mnoha zajímavých fyzikálních problémů a vzájemně si poměřili své znalosti. 

Fotogalerie (3)
Kredit fotografií Fykos

Fyziklání je tříhodinová hra 

Každý tým má na stole neustále 7 zadání příkladů. Jakmile si jeho členové myslí, že nějaký příklad vyřešili, napíšou výsledek na papír se zadáním a zajdou za opravovatelem. V případě správného výsledku se jim započtou body a ihned dostanou nové zadání. Tedy neustále má každý tým 7 příkladů, které řeší. V případě neúspěchu se vracejí zpět přepočítat výsledek.

Za každý příklad je 5 bodů, pokud ho tým odevzdá napoprvé správně. Jestliže je příklad odevzdán správně až na druhý pokus, tým získá pouze 3 body, po třetím pokusu 2 a poté pouze 1 bod nezávisle na tom, kolikrát příklad odevzdal špatně. 

Výsledky 

V kategorii C tento rok zazářil a zvítězil tým z Trenčína. Druhé místo získali ostravští studenti a třetí obsadila směs studentů z Prahy a Týnu nad Vltavou. První místo v kategorii B si odvezli Srbové, druhé Indové a třetí obsadil tým z Bratislavy. V kategorii A nakonec první dvě místa vybojovalo Rumunsko a třetí ukořistil Singapur. Jak je vidět, letos se více dařilo zahraničním týmům, přestože více týmů bylo místních. Z českých týmů si nejlépe vedlo Arcibiskupské gymnázium Praha společně s gymnáziem Nový Porg Praha, Gymnázium Jihlava a Gymnázium Christiana Dopplera Praha. 

Poznámka: Jak je to s kategoriemi

Každému soutěžícímu je přiřazen koeficient, který se řídí předpokládaným rokem ukončení středoškolského studia. Soutěžícímu, který je v době konání soutěže v posledním, tedy maturitním ročníku střední školy, je přiřazen koeficient 4. Soutěžící v předposledním ročníku má koeficient 3 a tak dále. Nejnižší možný koeficient je 0, ten mají žáci základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Koeficient týmu se vypočítá jako průměrná hodnota koeficientů soutěžících. Tým se zařadí do nejnižší kategorie, která mu vyhovuje: kategorie A: koeficient týmu ≤ 4, kategorie B: koeficient týmu ≤ 3 a max. dva členové týmu mají koeficient soutěžícího 4, kategorie C: koeficient týmu ≤ 2, žádný člen týmu nemá koeficient soutěžícího 4 a max. dva členové týmu mají koeficient soutěžícího 3.

Doprovodný program

V rámci Fyziklání byl připraven také doprovodný program na celý týden. První poloviny týdne, tedy akcí jako například výlet do iQLANDIE nebo exkurzí po Praze, se zúčastnili především zahraniční studenti. Od středy, kdy se konal Večer národů určený k poznání různých kultur, se začaly sjíždět i české týmy. Ty se nadále mohly zapojit do čtvrtečních exkurzí na Matematicko-fyzikální fakultě v rámci Jednoho dne s fyzikou a do panelové diskuze s vědeckými špičkami jako je chemik Pavel Hobza nebo fyzička Vladimíra Petráková. V pátek po soutěži došlo k rozboru řešení úloh a párty na oslavu úspěšného průběhu Fyziklání. O víkendu se pak všichni mohli zúčastnit dalších přednášek, ze kterých zmiňme třeba poutavou polemiku Přinese nám jaderná energie zkázu – nebo spásu? od hosta z USA Marka Nelsona nebo čtyřhodinový Maraton astrofyziky s Dr. Petrem Dvořákem. Nakonec si účastníci mohli projít městskou hru a celý program završit na slavnostním rautu.

Jako perlu na závěr také zmiňme, že samotného zahajovacího ceremoniálu Fyziklání se zúčastnil i předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil, pod jehož záštitou celá akce probíhala.

Věříme tedy, že se tento ročník soutěže povedl, a doufáme, že nejen účastníci, ale i hosté, učitelé a samotní organizátoři si celou akci včetně doprovodného programu užili. Gratulujeme vítězným týmům i všem zúčastněným pro jejich skvělé výkony.  Více informací o celé akci si můžete přečíst zde: https://fyziklani.cz/download/2024/infobooklet-cs.pdf

Doufáme, že se s takto nadanými lidmi zapálenými pro fyziku potkáme i další roky na Fyziklání nebo na jiných akcích pořádaných FYKOSem v blízké budoucnosti. Těšíme se znovu na viděnou!

 

Organizátoři FYKOSu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail