Úspěšný byznysmen i milující táta. Nejbohatší Čech Petr Kellner zemřel před třemi lety

Před třemi lety tragicky zahynul miliardář Petr Kellner. Jeho náhlé úmrtí tehdy otřáslo celým Českem. Tehdy nejbohatší Čech byl nejen úspěšným byznysmenem, ale podle jeho blízkých také člověkem s velkým srdcem.

Kellner zemřel 27. března 2021 na Aljašce, kde se věnoval se skupinou extrémních sportovců heliskiingu, tedy extrémnímu sportu, při němž jsou lyžaři či snowboardisté do terénu vysazováni z vrtulníku. Okolo sedmé hodiny večer se však helikoptéra s nejbohatším Čechem na palubě zřítila v blízkosti ledovce Knik. Podle vyšetřovatelů byla příčinou nehody neschopnost pilota zareagovat na povětrnostní podmínky. Důkazy z vyšetřování následně odhalily, že měl Kellner samotný pád přežít. Osudným se mu stalo až dlouhé čekání na záchranu. I kvůli tomu podala rodina Kellnerových žalobu, ve které popsala možná selhání tří lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Jak dnes žije dcera zesnulého miliardáře Kellnera: Stará se o prestižní jezdecký podnik

Známý podnikatel si celý život hlídal soukromí. Na veřejnosti se příliš často neukazoval, s médii komunikoval pouze zřídka. „Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativity, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem,“ uvedla mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Kellner byl podle veřejných informací dvakrát ženatý a měl čtyři děti. Z prvního manželství měl syna Petra. Se druhou manželkou Renátou vychovávali dcery Annu, Laru a Marii. První zmíněná je Kellnerovým nejznámějším potomkem. Úspěšná závodnice v parkurovém skákání je podle médií partnerkou podnikatele Daniela Křetínského, jedné z nejvlivnějších postav českého byznysu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšetřovatelé znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka

Podnikatel a finančník Petr Kellner byl s velkým náskokem nejbohatším Čechem. Od roku 2006 jej časopis Forbes řadil do světového žebříčku miliardářů. Zatímco tehdy byl s majetkem odhadovaným na 75 miliard korun na 224. místě, podle žebříčku z dubna 2021 (zveřejněného až po jeho smrti) byl Kellner 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (405 miliard Kč).

Ve skupině PPF, která investuje do řady odvětví od telekomunikací přes finanční služby a reality až po strojírenství a biotechnologie, a působí na třech kontinentech, ovládal Kellner téměř 99procentní podíl. „Mám to hodně spojené: Kellner a PPF. Jednou bych chtěl, aby se na PPF koukalo jako na firmu, která to někam dotáhla,“ řekl v jednom z mála rozhovorů v roce 2007.

Kromě působení ve skupině PPF byl Kellner známý řadou dalších aktivit. S manželkou Renátou v roce 2002 založil Nadaci Educa, v roce 2009 pak Nadaci The Kellner Family Foundation (obě nadace se později spojily), která podporuje vzdělanost v České republice a jejímž nejznámějším projektem je gymnázium a základní škola Open Gate v Babicích u Prahy.

Po Kellnerově smrti se stala správcem jeho pozůstalosti vdova Renáta. Ta se zároveň posunula na první místo v žebříčku nejbohatších Čechů. V listopadu minulého roku rodina založila společnost Amalar Holding s tím, že do ní postupně včlení všechna rodinná aktiva.

Tagy:
Aljaška Petr Kellner Daniel Křetínský Česko Anna Kellnerová PPF Renáta Kellnerová Nadace The Kellner Family Foundation Open Gate - gymnázium a základní škola Knik Nadace Educa