Milujete lososa? Já tedy rozhodně. Což si jej tentokrát připravit s vynikající kombinací hrášku a špenátu? Smažený losos s hráškovo-špenátovou kaší je láskou na první ochutnání.

Losos s hráškovo-špenátovou kaší vás mile překvapí nejen skvělou chutí, ale i velmi rychlou přípravou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Smažený losos s hráškovo-špenátovou kaší

Ingredience na smaženého lososa s hráškovo-špenátovou kaší

Množství: 4 porce

600 g lososa s kůží
1 malá špetka soli (3 g)
1 lžička olivového oleje (5 ml)

Na hráškovo-špenátovou kaši

300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
400 g mraženého špenátu popř. 1 kg čerstvého
1 malá špetka soli (3 g)
1 stroužek česneku (5 g)
50 ml zakysané smetany či crème fraîche


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Hrášek a špenát se k sobě náramně hodí a pokud ještě pochybujete nad tím, zda vůbec takovou kombinaci ochutnat, vězte, že jde o vitaminovou bombu na talíři. A hlavně ta chuť!

Připravujeme hráškovo-špenátovou kaši

Začneme přípravou velmi jednoduché „kaše“. Vlastně je otázka, jestli jde vůbec o kaši, protože zde nic není potřeba nic mixovat, pokud máte rádi křupání hrášku a lístky špenátu.

Tak tedy jak na to? Pokud máte hrášek a špenát mražený (listový), dejte je do pánve a nechte na středním plameni rozmrazit. Hrášek a špenát by měly být příjemně prohřáté, takže je promíchávejte.

Ke směsi přidáme také prolisovaný stroužek česneku, trošku soli a na zjemnění ještě trošku zakysané smetany popřípadě i smetanu na šlehání. Výborně se také hodí tučný crème fraîche.

Pokud chcete směs jemnou, mixněte ji, ale ne do úplné kaše. Já ji mám ráda jen tak, jak je.

Jestliže máte čerstvou zeleninu, je příprava také více než snadná. Do pánve dáme trošku oleje a k němu přidáme listový špenát. Ten velmi rychle zkřehne. K němu dáme i čerstvý hrášek a necháme prohřát. Pak už jen přidáme česnek, smetanu a osolíme, popř. rozmixujeme… prostě dle libosti.

Smažíme lososa

Lososa před samotnou přípravou otřeme papírovou utěrkou. Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na kterém lososa osmažíme. Nejprve stranou s kůží, poté stranou s masem. Lososa smažíme přibližně 3–4 minuty z každé strany. Samozřejmě záleží na jeho tloušťce, ale maso by mělo celé jemně zrůžovět. Hotového lososa osolíme a můžeme podávat s hráškovo-špenátovou kaší.

Je to báječná lahůdka. Věřím, že vám bude také chutnat.
Pája

PS. Pokud nejste velcí fanoušci hrášku a špenátu, mrkněte na moji bramborovou kaši s troškou zeleniny.