Důležité průmyslové odvětví

Značky aut, které proslavily Českou republiku, jsou Škoda, Tatra, LIAZ, Praga, AVIA nebo Zetor. Automobil značky Tatra 87 se proslavil díky dvojici Zikmund a Hanzelka

Tento luxusní aerodynamický automobil před časem získal také americký titul sběratelské auto roku.

Automobilový průmysl patří v České republice mezi jedno z nejdůležitějších průmyslových odvětví. Údajně stojí za produkcí více než 20 procent z celkového objemu tuzemské výroby. 

To je benefitem také v oblasti práce, kde díky tomu najde zaměstnání více než 120 tisíc lidí. Při plném využití své kapacity dokázal automobilový průmysl v roce 2017 vyrobit více než 1,3 milionu osobních automobilů za rok. 

To znamená, že téměř každých 23 sekund sjelo z výrobní linky jedno nové auto. A statistiky mluví jasně. Například v roce 2018 tvořila celková výroba aut kolem 35 procent českého hospodářství. 

Slavná auta

Mezi nejstarší české výrobce automobilů patří Tatra, založená už v roce 1850. Ta ale v polovině 19. století nesla označení Nesseldorfer Wagenbaufabrik. Prvním osobním vozem této značky se stal v roce 1897 legendární NW Präsident.

Počátky a první speciály pod značkou Laurin & Klement:

Zdroj: Youtube

O rok později společnost představila svůj první nákladní automobil. Ten byl poháněný dvěma motory Benz. Nosnost tohoto vozu byla 2,5 tuny. Nákladní automobil značky Tatra položil základ tradice nákladních vozů. 

Dnes platí, že Tatra je nejstarší automobilkou ve střední Evropě, a také třetí nejstarší automobilkou na světě.

Mezi další historicky důležité výrobce aut, které se proslavily po celém světě, byly Laurin & Klement (dnešní Škoda), RAF (později LIAZ), Praga, Walter (později Motorlet) a Sodomka (později Karosa, dnes Iveco Czech Republic).     

Laurin a Klement rok co rok překvapovali svět novými výrobky. V roce 1907 představili vůz s osmiválcovým řadovým motorem, který po ose dojel až na pařížskou automobilovou výstavu, což byl ve světě automobilového průmyslu velký pokrok. 

V témže roce pak vyrobili první autodrožky značky Laurin a Klement a také autobus HOP, který jezdil z dnešního náměstí Republiky přes Příkopy a Karlův most na Malostranské náměstí a Nerudovou ulicí přes Hradčany na Pohořelec.

Kvíz: Znáte auta, která proslavila Československo po celém světě? Plný počet dají jen borci

Zdroje: www.eurooldtimers.com, cs.wikipedia.org, kralmotoru.cz