Dny evropského filmu

FESTIVAL, v kinech od 4. do 14. 4.

Gilles Lellouche, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Pio Marmaï a Didier Faland. Celkem pět herců hraje geniálního, okouzlujícího i poťouchlého až ďábelského Salvadora Dalího ve filmu, který Quentin Dupieux uvedl poprvé na loňském festivalu v Benátkách. Nazval jej Daaaaaalí! a pojal tak originálně, že komedie snese srovnání i s obrazy slavného surrealisty. Netradiční filmový portrét, který sklízí aplaus po celém světě, zahájí festival Dny evropského filmu, který českým divákům letos nabízí na tři desítky novinek nejrůznějších žánrů, a to od renomovaných režisérů i talentovaných mladých tvůrců.

Jack Thorne: Hamletův motiv

DIVADLO, v distribuci Aerofilms (cyklus NT Live), v pražských kinech 2. 4. a 12. 5.

Hvězda Richarda Burtona v roce 1964 září, jde z filmu do filmu, navíc se právě oženil s Elizabeth Taylor. Jeho sebejistotu posílí i role Hamleta, kterou studuje s režisérem Johnem Gielgudem. Představení láme na Broadwayi rekordy v počtu repríz a nikdo netuší, jaké drama se před tím odehrálo ve zkušebně...

O střetu emotivního herce a exaktního režiséra, mládí a stáří, umění a slávy je Hamletův motiv. Pro britský National Theatre hru napsal Jack Thorne, připravil oscarový režisér Sam Mendes a v živém přenosu po Velikonocích putuje do českých kin.

kultura, Hamlet
Foto: Mark Douet

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.