Evropští vojáci odcházejí do civilu, právě když je NATO nejvíce potřebuje


Včera  Kosa přetiskla  článek z italských zdrojů o katastrofálním „vybavení“  evropských armád  municí ve  světle  arogantní a silácké  Macronovy  rétoriky  směrem k Rusku.  To jsem ještě ovšem neměl tušení  o článku,  který  nedávno vyšel na  hlavní  bruselské hlásné  troubě  – Politicu. To si  vzalo  evropské  armády na mušku  z jiného úhlu. a  je to také zajímavé čtení!  Veru že.

Ten článek se jmenuje

Europe’s soldiers keep quitting, just when NATO needs them

podle překladače

Evropští vojáci odcházejí do civilu, právě když je NATO nejvíce potřebuje

PAŘÍŽ – Už to není ani tak o náboru nových vojáků, jako spíše o přesvědčování stávajících vojáků, aby neodcházeli.

Tento týden představil francouzský ministr ozbrojených sil Sébastien Lecornu plán udržení mučstva, který má motivovat vojenský personál, aby zůstal v uniformě.

Stalo se tak několik dní poté, co výroční zpráva předložená německému parlamentu ukázala, že v roce 2023 opustilo Bundeswehr asi 1 537 vojáků, čímž se počet snížil na 181 514 příslušníků.

„Tyto rozhovory /o znovuzavedení  povinné  vojenské služby/ nyní existují ve všech hlavních městech, ve všech demokraciích, které mají profesionální armády bez branné povinnosti,“ řekl v pondělí Lecornu a zmínil Spojené království a Spojené státy.

„Na zasedáních NATO můžeme mluvit o vybavení, ale nyní také o… úrovni uchování  lidských kapacit,“ dodal.

Jak se Evropa přezbrojuje v reakci na válku na Ukrajině, země jako Chorvatsko zvažují obnovení branné povinnosti. Jiní, jako Dánsko , plánují jeho rozšíření o ženy. Německo zrušilo brannou povinnost v roce 2011, ale vzhledem k tomu, že mnozí sloužící v armádě stárnou, znovu se diskutuje o znovuzavedení nějakého druhu systému národních služeb.

Pro země spoléhající na profesionální armády je úkolem učinit ozbrojené síly přitažlivými – což je v době nízké nezaměstnanosti, tvrdé konkurence ze strany soukromého sektoru a rozšířeného využívání práce na dálku obtížné.

Nejen o penězích

Ve Francii zůstává vojenský personál v ozbrojených silách v průměru o jeden rok méně než dříve. Ve Spojeném království je každoroční deficit náboru 1 100 vojáků – což odpovídá dvěma praporům pěchoty – i když vláda zadala nábor soukromé firmě Capita.

Peníze hrají roli v tom, aby lidé zůstali. Jedním z hlavních opatření francouzského plánu je zvýšení starobních důchodů integrací bonusů; zvyšují se i platy. Problém je ale v tom, že podmínky služby prostě nejsou tak atraktivní, chronické přesčasy, měsíce dlouhé nepřítomnosti doma a zameškané doby na zotavení jsou samozřejmostí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.