27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Rakušan mu to zase řekne, tedy Danuše

27.3.2024

Vít Rakušan nechal natočit nové video z volejbalové šatny. Stejné aranžmá, je tam i hláška „řekl jsi mu to‟, ale vyznění je jiné. Než se k němu dostanu, uvedu jen drobný detail – video najdete na Twitteru a jistě i jinde, ale nikoli na oficiální stránce STAN (psáno v úterý vpodvečer).

Video opakuje myšlenku, že STAN musí hrát první ligu – mluví dokonce o evropské lize - a uvádí na scénu dva nové hráče, Danuši Nerudovou a Jana Farského. Ano, ti dva vedou kandidátku STAN do europarlamentu. Bude tedy další kolo debat „bez cenzury‟, tentokrát ale ve vlídněji naladěných lokalitách: v Brně, Hradci, Liberci a finále v Praze. V závěru Nerudová a Farský zvou lidi, kteří nesouhlasí.

Jistě bude na co se ptát a jako podklad může posloužit i posloužit part Nerudové v rozhovoru na platformě Insider, jak jsem o tom psal včera. Krom reformního tónu je zde pozoruhodná víra Danuše Nerudové, že se „něco‟ vynalezne, aby se plány související s Green dealem daly uskutečnit. Pozoruhodná inovace! Od vynálezu ohně byl vždycky nejdříve vynález a pak následovala společenská změna: vynalezla se železnice a zrušily se dostavníky a formanské povozy. Teď je to jinak a na to sází Nerudová: zruší se auta a on někdo něco vynalezne, a bude zase dobře.

Z hovoru vyplynula další zajímavost. Nerudová to sice neřekla napřímo, ale dalo se vyčíst, že náramně stojí o post eurokomisařky. Fiala že slíbil STAN nominaci a komisařem by měla být volená osoba. Což na ni pasuje v jednom i druhém případě.

Její oponent Alexandr Vondra naopak navrhoval, že by eurokomisařem vyslaným z Česka měl být někdo kompetentní, který už v Bruselu je známý a má tam respekt a berou ho vážně. Pasuje to na Stanjurova náměstka Marka Moru, erudovaný ekonom s velkým renomé v unijních kruzích. Jak to dopadne?

To je otázka až další v pořadí. Prvořadá otázka zní, jak dopadnou volby, celoevropsky, a jaký dopad budou mít na eurounijní politiku, která zatím klopýtá od deseti pěti, opřená o zelené ideologické berle.

Aston Ondřej Neff