27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PREMIÉRA: Poprvé v Praze trolejbusem

28.3.2024

Od mládí, pravidelně od svých patnácti let, používám veřejnou dopravu. Vypěstoval jsem si k ní kladný vztah a rád se seznamuji s novinkami.

*****

Jednou z nich je zavedení trolejbusové dopravy v Praze na ruzyňské letiště. Zahájena byla letos 6. března, a protože nejsem Pražan, musel jsem si počkat, až bude na řadě návštěva u příbuzných v hlavním městě.

Netrvalo to dlouho, v pátek 22. března přišla moje chvíle. Žena měla svůj program (kadeřnici) a já mohl vyrazit. Cesta začala na zastávce Sídliště Zahradní město... a víc už je ve fotokolekci.

... přijíždí šestadvacítka. Ta mě zaveze na stanici metra A Strašnická, odtud pak zamířím na Nádraží Veleslavín. (Foto zde i níže: Autor blogu.)

... poblíž stanice metra Strašnická mě zaujaly dva bytové domy - paneláky pro 21. století. Ano, jde to i jinak.

... Praha rozkvetlá.

... po dvaceti minutách výstup z metra. Na stanici Nádraží Veleslavín. Zde začíná linka trolejbusů na letiště Václava Havla.

... to je ta klíčová změna. Číslo linky i dopravního prostředku. Aby ale nedošlo k omylu, autobusy nebyly z trasy 59 vyloučeny zcela. Byť dominují trolejbusy Solaris.

... po krátkém čekání přichází kýžený okamžik. Poprvé v životě vstupuji v Praze do trolejbusu. Je pátek 22. března 2024, 9:55 SEČ. Oba sběrače jsou zvednuté, dalších přibližně dvanáct kilometrů bude vůz napájen elektřinou z trolejí.

... troleje končí po deseti minutách jízdy na zastávce Terminál 3, tedy na „staré Ruzyni“. Zde řidič odpojil sběrače, na střeše bylo slyšet bouchnutí a vůz dál pokračoval na baterie. Asi sedm kilometrů k Terminálu 1.

... trolejbus na zastávce letištního Terminálu 1. Zde pozor. Po příjezdu na Terminál 1 pokračuje vůz k Terminálu 2, ale dál nejede zpět do centra Prahy. Pokud byste přicestovali letadlem a chtěli pokračovat dál do Prahy trolejbusem 59, musíte použít sousední zastávku (blíž k Terminálu 2 - vše je řádně označeno).

... na letišti jsem se nejprve posilnil v samoobslužné restauraci Runway vydařeným borščem a pak se vydal na krátkou prohlídku haly. V přízemí Terminálu 2 se nachází unikátní expozice - anamorfní portrét Václava Havla. Na první pohled jde o volně poskládané stovky nejrůznějších předmětů. Všechny ovšem souvisí s Havlovým životem. A nejen to.

... kouzlo této instalace spočívá v tom, že když se podíváme pod určitým úhlem, případně, jako zde, přes optickou čočku, spatříme portrét Václava Havla. Něco naprosto jedinečného.

... autorem instalace je Patrik Proško. Základní informace o expozici je na tomto snímku.

... další zajímavostí v hale Terminálu 2 je obří, tlačítky ovládaný pohyblivý model ruzyňského letiště. Ocení zejména děti.


... a na závěr, abychom nezapomněli. Jediným metrem v českých zemích jezdíme už půl století.