Bolest prsou: Kdy k ní nejčastěji dochází? Známe 5 hlavních příčin!

Před menstruací je bolest a citlivost prsou považována za naprosto normální projev fluktuace hormonů. Před porodem zase mohou prsa dávat najevo, že se již brzy spustí kojení. To ale nejsou jediné důvody, kvůli kterým nás mohou prsa v průběhu života bolet. A zatímco některé jsou běžné, další mohou poukazovat na vážnější potíže. Jak se tedy v situaci správně zorientovat?

Růst prsou se nejčastěji odehrává v období puberty, kdy se dostavuje i první menstruace. A pak ještě jednou během těhotenství, kdy se tělo připravuje na výživu nově narozeného potomka. A pak existuje taková šedá zóna, v průběhu které mohou prsy například povolovat (to dělá například menopauza) a mohou nás průběžně bolet.

Přečtěte si: Co byste měly vědět o vysazení antikoncepce

Jenže, zdraví prsou je důležité bedlivě hlídat, protože velmi citlivě reagují jak na hormonální změny, tak na další skutečnosti. Než se tedy nadějeme, můžeme být až po kolena v problémech, ze kterých nám může pomoci jen odborník.

Abyste měly mnohem lepší představu o tom, co může bolest prsou ve vašem případě znamenat, pohodlně se posaďte a pojďte se začíst do následujících několika bodů.

Kojení

kojení

Samotné kojení může způsobovat bolest bradavek, protože se na ně dítě přisaje. Může to připomínat ostré štípnutí. Může také způsobit praskání bradavek a krvácení. Bolestivost můžete zmírnit například mastičkami nebo dokonce potřením bradavek několika kapkami mléka, abyste je před začátkem kojení změkčily. Co se týče bolesti přímo v prsu, není neobvyklé, že se během kojení objeví zánět, který je třeba řešit s lékařem.

Cysty v prsech

Tento problém pravděpodobně souvisí s hormony. V prsou se tvoří fibrózní tkáň (prsní tkáň podobná jizvě nebo provazci) a cysty (váčky naplněné tekutinou). Může to bolet, ale je to normální a obvykle neškodné.

Cysty má asi polovina žen ve věku od 20 do 50 let. Pokud ale příznaky nejsou závažné, léčba obvykle není potřeba.

Menstruace a další změny během měsíce

menstruace

Citlivá nebo oteklá prsa obvykle souvisejí s hormonálními změnami před menstruací, těhotenstvím nebo menopauzou. Tento typ bolesti prsou obvykle způsobuje citlivost obou prsů a může zasahovat až do podpaží.

Pokud bolest prsou souvisí s menstruačním cyklem, označuje se jako cyklická bolest prsou. Cyklická bolest prsou může být součástí souboru příznaků, které se objevují před menstruací, tzv. premenstruačního syndromu (PMS), nebo se může vyskytovat samostatně.

PMS je dočasný, ale lidé mohou příznaky léčit užíváním volně prodejných léků proti bolesti, nošením pohodlné a podpůrné podprsenky a používáním mírného tepla ke zmírnění bolesti.

Špatná velikost podprsenky

Podprsenky mohou způsobovat bolest prsou, pokud jsou příliš těsné nebo obsahují kostice, které se zařezávají do kůže nebo prsní tkáně.

Ve specializovaných prodejnách si mohou ženy nechat zdarma změřit velikost podprsenky, aby zjistily její správnou velikost. Pokud před menstruací pociťují bolestivost, hodí se pořídit nevyztuženou podprsenku bez kostic. Tyto podprsenky noste i během cvičení.

Úraz

úraz

Bolest prsou může způsobit poranění určité oblasti prsu – například při operaci nebo pořízení implantátů. Někdy může zranění způsobit otok prsní žíly a vznik krevní sraženiny. I když je to bolestivé, obvykle to není nic vážného.

Přečtěte si: Jak je to s cvičením po porodu?

Co s tím?

I kdyby mělo jít o naprostou malichernost, obraťte se s tímto problémem na svého ošetřujícího lékaře, který vás může objednat na prohlídku do své ordinace. Také vám může v případě podezření doporučit vyšetření na mamografu nebo na ultrazvuku, ze kterého lze vyčíst další dodatečné informace o původci potíží. (Ženy si mohou ultrazvuk prsů zaplatit i jako samoplátkyně, některé pojišťovny dokonce v některých případech hradí zpětně část nákladů v rámci programů pro pojištěnkyně.)

Naprostou samozřejmostí by pak mělo být preventivní samovyšetření prsů po skončení menstruace. V případě podezřelého nálezu opět kontaktujte svého lékaře.

Trápí vás na pravidelné bázi bolest prsů? Pokud ano, čím je způsobena?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *