Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

UDÁLOSTI: Jedny z nejteplejších velikonočních svátků za posledních dvacet let (zdroj: ČT24)

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.

Velikonoční prázdniny začnou počasím, které bude sice teplé, ale ještě ne tak neobvyklé na konec března. Má být maximálně dvanáct až sedmnáct stupňů, na západě Čech jen kolem deseti stupňů Celsia. Odpoledne se nejspíš zatáhne a bude pršet, v polohách nad dvanácti sty metry může i sněžit. V pátek, kdy již bude mít volno kromě školních dětí i většina dospělých, bude ještě chladné ráno, teploty klesnou na pět až jeden stupeň a místy se vyskytnou přízemní mrazíky. Nebe se ale podle předpovědi protrhá, zatáhnout se může přes den zejména na severu Čech, ojediněle se mohou objevit přeháňky, vesměs ale již pršet nebude. Teploty se již mohou vyšplhat na šestnáct až dvacet stupňů, na západě a severozápadě Čech může být o trochu chladněji, kolem čtrnácti stupňů.

Víkend vypadá, že bude většinou polojasný s teplotami kolem dvacítky. Nejteplejším dnem svátků i celého týdne bude zřejmě sobota s očekávanými maximy devatenáct až třiadvacet stupňů, v neděli i pondělí má být o málo chladněji, sedmnáct až dvaadvacet stupňů. V neděli odpoledne se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo i bouřky, v pondělí bude opět na západě Čech chladněji, kolem třinácti stupňů.

Předpověď teplot na Velikonoce
Zdroj: ČT24

„Během Velikonoc k nám bude po přední straně tlakové níže se středem nad britskými ostrovy proudit velmi teplý vzduch od jihu. Během pondělí začne přes naše území postupovat studená fronta od západu a ukončí příliv velmi teplého vzduchu,“ vysvětlili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Předpověď počasí (28. 3. 2024) (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek vydali meteorologové výstrahu před silným větrem, hrozí odpoledne a večer. Týká se severozápadu Čech, Moravy a Slezska. Na jižní Moravě může mít v nárazech rychlost až 80 kilometrů v hodině, uvedl ČHMÚ, nicméně se jedná stále o nízký stupeň nebezpečí. Lidé v ohrožených oblastech by si přesto měli zajistit okna, upevnit volně uložené předměty či zabezpečit skleníky. Motoristé by měli dbát zvýšené opatrnosti při řízení, pozor by si měli dát i chodci. Na horách meteorologové doporučují omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

V části Česka silný vítr komplikoval dopravu a působil problémy s dodávkami proudu už v úterý a ve středu.

Brzké Velikonoce, přesto teplé

Tak teplé Velikonoce považují meteorologové za neobvyklé, tím spíše, že jsou letos poměrně brzy. Termín svátků se odvozuje od prvního jarního úplňku a obvykle připadají až na duben. V březnu byl velikonoční Boží hod naposledy před osmi lety. Loni se o Velikonocích počasí postupně vybíralo, nepadaly však teplotní rekordy, naopak na horách se leckde ještě lyžovalo. To se letos poštěstí už jen málokde. Částečně v provozu jsou už jen skiareály na Horních Mísečkách, v Peci pod Sněžkou a na Černé Hoře v Krkonoších a na Pradědu v Jeseníkách, přičemž krkonošská střediska počítají s tím, že v neděli či pondělí sezonu ukončí.

Ani to není běžné. V Krkonoších končila i v minulých letech lyžařská sezona o Velikonocích, jenomže ty byly loni o týden později a předloni byly až ve druhé polovině dubna. „V tuto dobu by měl spíš ještě padat sníh, než být tolik rozkvetlých stromů. V historii byla takto teplá období, ale většinou byla kratší, ty dny byly jednotlivé,“ srovnal meteorolog z Českého hydrometeorologického ústavu Martin Tomáš.

Že si jaro letos pospíšilo, je patrné třeba i v pneuservisech. Lidé přijíždějí měnit zimní pneumatiky na letní o čtrnáct dní dříve než loni. „Objednáváme minimálně týden dopředu,“ avizoval vedoucí pneuservisu v Ostravě Marcel Nevřela.

Po Velikonocích nicméně očekávají meteorologové ochlazení. Ne snad na teploty, které by mohly řidiče odradit od přezouvání na letní pneumatiky, ale spíše k dlouhodobému normálu pro začátek dubna, tedy teplotám kolem třinácti stupňů.