Vajíčka, kuřátka a zajíčci spojují snad všechny země, které Velikonoce slaví. Hodně tomu pomáhá marketing, kdy supermarkety zaplaví bedny s čokoládovými figurkami a obchůdky s dekoracemi rozzáří barvy slunce, protože se všude uvelebí žluťoučká kuřátka. Když ale odhlédneme od těchto roztomilostí, mají mnohé státy až krvavé zvyky. Ono ale není divu. Vždyť o Velikonocích si připomínáme smrt Ježíše Krista.

Zdroj: Youtube

Temperamentní taneční rej ve Španělsku

Žhavý jih pojímá oslavy Velikonoc trochu jako karneval. Celý týden je bujaré veselí, Svatý týden (španělsky Semana Santa) vrcholí opulentním procesím přes centrum každého většího města. V hledáčku dění se ocitá bohatě zdobený oltář s Ježíšem a Pannou Marií v životní velikosti, samotná konstrukce může vážit několik tun. Unesou ji proto pouze statní muži, kteří musí před pochodem trénovat. "Procesí má opravdu magickou atmosféru. Starými kamennými ulicemi zní bubny, nad hlavami celého davu se jakoby vznáší nádherně ozdobený oltář a v průvodu mohou turisty překvapit muži v poněkud děsivém hábitu," přibližuje Jiřina Ekrt Jirušková. Ony masky mimochodem připomínají oděvy nechvalně známého hnutí Ku-klux-klan. Průvody se nekonají pouze na pevninské části, třeba na Kanárech si veselí nenechají ujít rovněž.

Severské detektivky vládnou svátkům

Vypravíme se i nahoru, do drsného Norska, země napínavých příběhů. Detektivky tu hrají prim i na Velikonoce. Právě v tuto dobu noviny, televizi i výlohy knihkupectví ovládnou kriminální příběhy. Dokonce ještě donedávna se dalo říkat, že na vás nějaká ta napínavá story vyskočí i z lednice, protože na krabicích mléka jste se mohli zadívat do komiksu s vlčím detektivem Ulfem Ulvheimem. "Tahle specifická tradice má kořeny ve 20. letech, kdy v čase svátků vyšla na titulní straně novin reklama na novou knihu s titulkem Noční přepadení vlaku do Bergenu. Spíš, než jako reklama ovšem působila jako věrohodná zpráva a lidi upřímně vyděsila," vysvětluje Jiřina Ekrt Jirušková, expertka na cestování.

Jak slaví Velikonoce v Bílém domě?

Přeleťme oceán. Bílý dům poutá pozornost při mnoha svátečních příležitostech. Mezi ně patří vánoční i velikonoční svátky. Na rozdíl od nás většina států USA nemá žádné volno, na Velikonoce ale i tak nezapomínají. I zde narazíte na obří zajíčky, pentličky i kuřátka. Monstrózní dekorace nahrazují v podstatě ty vánoční. Zdobí se vajíčka a je zvykem je v neděli ráno poschovávat po domě a na zahradě, aby je mohli caparti hledat. Oblíbenou hrou je závod v kutálení vajíček, jehož nejznámější kolo se odehrává právě přímo v zahradách Bílého domu, kde vše pozoruje americký prezident.

Náboženská latinská Amerika

Jižní Amerika je více pobožná, o čemž svědčí nejen kolosální brazilská socha Ježíše. Když vyrazíte do sousední Argentiny, v metropoli Buenos Aires narazíte dokonce na náboženský park Tierra Santa, jenž připomíná místa starověkého Jeruzaléma. Jednotlivé zastávky pak vyobrazují okamžiky z Ježíšova života včetně jeho posledních dní. V den připomínky ukřižování se tak můžete ocitnout v Golgotě, místě, kde Ježíš Kristus vydechl naposledy, a pomodlíte se k jeho monumentální soše. V severněji položeném Mexiku se však praktikuje bičování, Ve městě Ciudad Santos si místní mladíci na rameno nasazují těžký dřevěný kříž a podle vzoru Ježíšovy poslední cesty se nechávají ostatními bičovat. Snaží se tak odčinit své hříchy, když se takto svérázně kají.

Krvavé Filipíny

Na Filipínách jsou však ještě razantnější. V některých provinciích se konají velkopáteční procesí, při nichž je slyšet sténání, pohled na upocené a zničené tváře mužů je však slabým odvarem toho, co jsou ochotni někteří podstoupit. V závěru se nechávají i přibít na kříž deseticentimetrovými hřeby, aby okusili utrpení Ježíše. "Tahle krvavá podívaná je sice u místních poměrně oblíbená, katolická církev je ale vůči ní kritická," vysvětluje Ekrt Jirušková. Mučedníci takto žádají boha o pomoc, nebo naopak děkují za jeho požehnání. Kromě církve se tyto akty nelíbí ani lékařům. Abychom však nekončili depresivně, tak na Filipínách i třeba v Mexiku samozřejmě probíhají i barevnější oslavy, jako jsou různé průvody, divadla, zdobí se domy i vajíčka jako všude jinde ve světě. 

Zdroj: iGlanc.cz, Thrift City, Dwellworks, Hammerjack, Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia

Související články