Perníčky nejsou zdaleka jen vánoční záležitostí, kdo se jich na sklonku roku nenabažil dost, může jimi ozdobit sváteční stůl i na svátky jara, Velikonoce. Vytasit se s klasickým receptem, na to by bylo už poněkud pozdě. Navíc jen tak ledajaké perníčky nikdy nejsou sázka na jistotu, jejich příprava vyžaduje nejen pečlivost, ale i trochu toho pekařského umu, a hlavně dostatek času na následné změknutí. Už proto se do nich mnoha hospodyňkám nechce.

Naštěstí perníčky moderátorky a bývalé Miss Lucie Křížkové jsou takzvaně ready to eat - ihned po upečení měkké a navíc jsou šíleně dobré. Rok co rok je po nich na jejím Instagramu poptávka, kdo je vyzkoušel, ten je chválí, takže recept s nejčastějšími dotazy najdete už i u ní ve výběrech. Perníčky jsou voňavé, skvěle chutnají a navíc do těchto nepotřebujete žádný tuk.

Recept na perníčky Lucie Křížkové

Těsto:

  • 750 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 200 g medu
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 vejce
  • kúra z jednoho citronu
  • 1 vejce na potření

Poleva:

  • bílek ze dvou vajec
  • moučkový cukr
  • citronová šťáva

Postup

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice na jeden den uležet.
  2. Druhý den těsto vyválejte přes igelitový pytlík, díky němu se nebude tolik lepit, a vykrájejte libovolné tvary.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem cca 8 minut.
  4. Upečené perníčky hned po vyndání z trouby ještě na plechu natřete rozšlehaným žloutkem nebo bílkem.
  5. Polevu na zdobení připravíte tak, že rozšleháte bílky ze dvou vajíček, přidáte přiměřené množství moučkového cukru, aby vznikla dostatečně hustá hmota, a kápnete do ní ještě trochu citronové šťávy. V případě velikonočních perníčků nic nezkazíte tím, že do polevy přidáte trochu barviva, aby byly hezky pestré, jako kraslice.

Postup i příprava jsou velmi jednoduché, přesto Lucii chodí každý rok spousta dotazů. Mezi ty nejčastější patří otázka, zda v receptu opravdu není žádný tuk a zda jsou opravdu ihned po upečení měkké. Za to se můžeme zaručit i u nás v redakci. Když je uděláte trochu vyšší a nepečete déle, než je uvedené v receptu, opravdu budou hned měkké a absence tuku jim na chuti neubírá.

Zdroj: iGlanc.cz, autorkou receptu je Lucie Křížková

Související články