Med jako konzervant

Pro včely je med zásobou energie a potravy. Na výrobu jedno kg medu musí tento užitečný hmyz přibližně nalétat 150 tisíc kilometrů, což je stejná vzdálenost, jako kdyby čtyřikrát obletěl Zemi. V průběhu roku silné včelstvo vyprodukuje a z velké části i spotřebuje řádově stovky kil medu, přičemž většina spotřeby probíhá v sezóně. Na zimu pak včelám stačí přibližně kilo medu na měsíc. Med má také vynikající konzervační vlastnosti, které znali už starověcí Řekové. Ti do medu naložili tělo zemřelého vojevůdce Alexandra Makedonského, aby jeho ostatky zvládly dlouhou cestu z Babylónu do rodného Řecka. Med je podle významného českého včelaře Jiřího Přesličky dále ceněný pro obsah vitaminů A, C a B, minerálních látek (vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo) a důležitých aminokyselin. Obsahuje také antibakteriální složky, a proto se doporučuje užívat med například na bolesti v krku, při nachlazení a povrchově i na hojení malých ran. 

Zdroj: Youtube

Ranhojič propolis

Propolis je vlastně jakási pryskyřice nebo tmel nažloutlé, až tmavě hnědé barvy produkovaný včelami v úlu. Materiál k jeho výrobě posbírají na stromech pryskyřičného původu, přidají výměšky svých žláz a používají ho jako stavební materiál, jímž vystýlají a vyztužují buňky plástů, opravují trhliny v úlu, dezinfikují ho a tepelně izolují. Propolis se při zahřátí na vyšší teplotu mění z tvrdých, ale křehkých kousků na tekutou směs, která je rozpustná například v glycerinu nebo etylalkoholu, takže budete-li tento přírodní výrobek hledat v kosmetice, nejčastěji uspějete u mastí, balzámů nebo kapek či tinktury. Co se týká povrchového použití, nejznámější je asi na kožní potíže. U propolisu byly podle studie National Library od Medicine hlášeny různé zdravotní přínosy související s gastrointestinálními poruchami, alergiemi a gynekologickými, ústními a dermatologickými problémy. Osvědčeným pomocníkem se tento včelí produkt stává pro všechny, kteří trpí na opary, kde pomáhá nejen při samotném léčivém procesu, ale doporučuje se i jako účinná prevence.

Mateří kašička

Je to výživná látka vytvářená mladými včelami - dělnicemi, která slouží jako exkluzivní potrava pro včelí královnu a pro larvy v jejich prvních dnech života. Tento krémově bílý sekret je bohatý na bílkoviny, vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny, což dělá mateří kašičku jedním z nejkomplexnějších přírodních produktů. Je bohatá na vitamíny skupiny B, zejména B5 (kyselina pantotenová), která je nezbytná pro zdraví a regeneraci kůže. Mateří kašička je v kosmetice ceněna především pro své protizánětlivé, regenerační a zpevňující účinky. Pomáhá zlepšit celkovou texturu pleti, léčbu akné a zánětů, zvyšuje elasticitu pleti a hydratuje ji.

Včelí vosk

Naši předci ho využívali hlavně na výrobu svící. Dnes se uplatňuje v péči o krásu, zdraví i v domácnosti. 12.–18. den svého života, kdy mají včely v ideální kondici voskotvorné žlázy uložené v zadečku, plní dělnice roli „stavitelek“. Tyto žlázy produkují díky metabolické přeměně (přestavbou cukrů a pylu) v trávicím traktu voskové šupinky, včely je následně kusadly zpracují a vystaví z nich postupně voskový plást. Na 1 kg vosku potřebují asi 1 250 000 šupinek. Latinský název pro včelí vosk je cena alba- najdete ho ve složení (INCI) na kosmetických produktech. Setkáte se i s anglickým výrazem beeswax. V kosmetice se používá pro své antibakteriální vlastnosti a schopnosti tvořit ochranný film proti dehydrataci pokožky (nejčastěji v balzámech na rty). Příznivě působí i na podrážděnou a popraskanou kůži. 

Včelí jed

Včelí jed, známý také jako apitoxin, je komplexní směs různých látek, včetně peptidů, enzymů, aminokyselin a dalších malých molekul. Je produkován žahacími žlázami včel a používán jako obranný mechanismus proti predátorům. V posledních letech byly objeveny jeho potenciální přínosy pro lidské zdraví a péči o krásu, což vedlo k jeho využití v různých terapeutických a kosmetických procedurách. Za zmínku stojí látka melitin, peptid tvořící přibližně 50% celkového složení včelího jedu. Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky a také má schopnost stimulovat tělo, aby produkovalo více kolagenu, což pomáhá udržovat pleť pružnou a mladistvou.

Zdroj: časopis Glanc, National Library of Medicine, včelař Jiří Přeslička

Související články