Ondřej Horecký

28. 3. 2024

Největší český nakladatelský dům se na poslední chvíli rozhodl nevydat knihu kritizující rostoucí fenomén transgenderu. V ukázkovém příkladu tzv. cancel culture (kultury rušení) byl titul odstaven údajně na nátlak aktivistů jen týden před uvedením na trh.

Nové nakladatelství Na stole patřící pod skupinu Albatros Media, největšího českého nakladatele knih a časopisů, mělo knihu Nevratné poškození s podtitulem „Jak naše dcery propadají transgenderové mánii“ vydat už 4. dubna 2024.

Nakladatelství Na stole má dle svých slov záměr věnovat se aktuálním tématům, která rezonují ve společnosti a vyvolávají debatu. Tu však zřejmě netolerují queer aktivisté, které rozlítil příspěvek redaktorky Markéty Kyzlinkové na jedné ze sociálních sítí, kde Nevratné poškození promovala.

Alespoň tak to popisuje aktivistka Marie Nedoryová používající pseudonym „Kino Peklo“ ve svém štvavém příspěvku na stránkách literárního občasníku Itvar. Podle ní byli knihou zaskočeni i někteří zaměstnanci společnosti.

To, co se spustilo po zveřejnění příspěvku redaktorky na sociálních sítích, popisuje jedna z insiderek problému jako „hysterickou bouři“ tolik typickou pro LGBTQ+ aktivisty.

A tak se titul, na který již byla zakoupena práva, který byl přeložen, graficky připraven a těsně před dodáním na trh, dočkal nečekané stopky. Podle informací Epoch Times strávil Albatros přípravou titulu rok a půl. „Je to děsivé. Nátlak, který tady vzbudila ta kniha ještě předtím, než vyšla, vedl k tomu, že ji Albatros těsně před vydáním stáhl,“ říká žena.

Na některých knižních e-shopech kniha stále figuruje v nabídce, což svědčí o tom, že rozhodnutí o zrušení publikace přišlo nedávno. Na webu Knihcentrum.cz si lze dokonce prohlédnout několik stran z knihy jako ukázku.

Nakladatelský dům Albatros Media pro Epoch Times potvrdil, že námitky přišly od čtenářů i pracovníků korporace. „Zařazení tohoto titulu do edičního plánu vyvolalo u části našich čtenářů i zaměstnanců silné a rozporuplné reakce. Obdobné reakce provázely konec konců vydání titulu i ve světě, abychom si však byli jistí, že nezpůsobíme žádnému z našich čtenářů újmu, rozhodli jsme se knihu i její zpracování tématu znovu podrobně posoudit,“ uvedl Václav Kadlec, generální ředitel nakladatelství Albatros Media.

Posouzení podle nakladatelství spočívalo v analýze ze strany odborníků, jakož i zvážení pohledu zaměstnanců a čtenářů. Šlo o „déletrvající pečlivý proces, na jehož konci jsme dospěli k rozhodnutí knihu nevydat,“ líčí Kadlec. Vysvětluje, že Albatros má blízko k mladé čtenářské generaci mimo jiné skrze největší středoevropský festival literatury pro mladé čtenáře HumbookFest. Názor členů komunity kolem Humbooku „byl jedním z dílků našeho konečného rozhodnutí“, říká šéf společnosti.

O čem kniha je

Za knihou s původním názvem Irreversible Damage stojí publicistka Abigail Shrierová. V angličtině dílo vyšlo již v roce 2020, přičemž na americkém Amazonu jde o populární zboží s excelentním hodnocením.

Popis titulu na Amazonu zní (překlad z angličtiny): „Autorka Abigail Shrierová předkládá šokující statistiky a příběhy ze skutečných rodin, aby ukázala, že Amerika a Západ se staly živnou půdou pro ,transgenderové šílenství‘, které nemá nic společného se skutečnou genderovou dysforií a vše souvisí s naší kulturní slabostí.“

Popis knihy na Knihcentrum.cz praví: „Před lety byla genderová dysforie – nespokojenost s vlastním biologickým pohlavím – mizivě vzácná. Dnes se jako ,transgender‘ identifikují skupiny dospívajících dívek po celém světě. Dívky, které by dřív prožívaly těžkou pubertu ve smyslu hledání sebe sama, najednou netouží po ničem menším, než je tranzice – tedy přeměna v muže. Autorka odvážně ohledává tento fenomén a přináší svědectví o tom, jak se může ochrana dětí zvrtnout v jejich ohrožení.“

Autorka upozorňuje na rizika konfirmační terapie, předepisování blokátorů puberty a následných operací ke změně pohlaví, ale také poukazuje na to, že nesouhlasné hlasy ve vědě a medicíně jsou zastrašovány a umlčovány.

Reakce na knihu

Podle šéfa Albatrosu by kniha mohla mít špatný vliv. „Tím, že uvedená kniha cílí coby rádce na rodiče dospívajících dívek v potenciálně nelehké životní situaci, vnímali jsme riziko negativního dopadu se zvýšenou citlivostí, a proto jsme se přiklonili k rozhodnutí titul nevydat,“ objasnil důvody korporace Kadlec.

Aktivistka Nedoryová ve svém textu dokonce tvrdí, že „jde o propagaci hnutí omezujících lidská práva a lidi samotné“. „Nevratné poškození není ničím jiným než prodlouženou rukou amerického transgender/queer erasure (výmazu, pozn. red.) do českého prostředí,“ uvádí a domnívá se dokonce, že kniha může lidem ublížit.

„Je ale možné, že se knížka dostane do ruky rodičům či lidem z oblasti psychologie, psychoterapie. Tedy těm, kdo děti vychovávají či jim poskytují péči v případě obtíží. A tam má kniha potenciál ubližovat jinak než ,standardním‘ zvýšením míry menšinového stresu,“ míní Nedoryová.

Naopak naše přední odbornice na stravování Margit Slimáková, která se problematikou transgenderu také zabývá, knihu doporučuje. „Kniha je fantastická. Každý rodič, zdravotník a pedagog by ji měl číst, byť i jenom jako varování, aby to nezašlo až takhle daleko. Kniha řeší zásadní téma a autorka popsala přesně to, co se děje,“ myslí si Slimáková a dodává, že i nedávno uniklé dokumenty z přední transgenderové organizace ukazují, že děti ani jejich rodiče si často nejsou plně vědomi, čemu se při léčbě vystavují a jaké to bude mít následky.

Jana Jochová ze spolku Aliance pro rodinu, která obhajuje tradiční rodinu a hodnoty, pro Epoch Times napsala, že byla nabídkou knihy v edičním plánu Albatrosu mile překvapena. Informace o stažení titulu ji naopak neudivuje. „Je to přesně tak, jak stále tvrdíme: LGBTQ+ ideologie existuje a vytvořila silnou nátlakovou skupinu, která chce, aby tady zazníval jen jeden úhel pohledu. Tito aktivisté přispívají k omezení svobody projevu a znemožňují objektivní pohled na složitá témata. A hlavně zamlžují pravdu, a to tu, že k nevratnému poškození mnoha mladých lidí působením trans ideologie skutečně dochází.“

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."