Hrozbou není Babiš, ale politika vlády, která posiluje jeho moc a bohatství

Ve Studiu Alarm se potkali Jan Bělíček, Pavel Šplíchal a Stanislav Biler. Probrali proměny politiky Babišova hnutí, jeho současnou pozici a vyhlídky na možnou budoucí vládu.

Hnutí ANO se navenek snaží působit jako triumvirát Babiše, Havlíčka a Schillerové. Jak ale ve Studiu Alarm podotkl Pavel Šplíchal, ve skutečném triumvirátu se trojice o moc rovným dílem dělila. V hnutí ANO se Babiš s nikým o nic nedělí a všichni to ví. Alena Schillerová rozvíjí svou roli přísné učitelky, hodné mámy a starostlivé účetní, zatímco role model pro Karla Havlíčka je poslušný německý ovčák, jehož osobnost rozpustila spánková deprivace. Oba drží na řetězu Andrej Babiš, jehož bohatství opět enormně narostlo i díky politice současné vlády. Je tak skutečným vítězem inflační a energetické krize.

V začátcích Babiš imitoval Obamovu kampaň, později se posunul k imitaci Trumpa a podobně se to má s jeho politikou, která je imitací skutečné politiky, hodnot nebo idejí. Jedinou konstantou je tak osobnost Andreje Babiše.

Ve Studiu Alarm redaktoři probrali vývoj Babišova hnutí, otázku jeho dalšího směřování nebo srovnání s leadery, jako jsou Viktor Orbán nebo Robert Fico. Babiš sám žádnou reálnou politiku nenastoluje, jen pozorně sleduje rozdělení postojů a nálad v české společnosti. Ta také vytyčuje mantinely jeho politiky. Babiš je samozřejmě hrozbou, ale nikoli kvůli svým postojům k Ukrajině, ale kvůli svému bohatství. Miliardáři jsou hrozbou každé demokracie a svobodné společnosti.

Čtěte dále