Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Překvapení. Jurečka na Hradě kladně hodnotil návrh ANO na druhý penzijní pilíř

Česko

  8:56aktualizováno  16:40
Prezident Petr Pavel zkoušel smířit pohled vlády a ANO na důchodovou reformu. Řekl, že účastníci schůzky se shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset prodlužovat. Slova šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové ale vyzněla jinak. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka kladně hodnotil nápad ANO na druhý důchodový pilíř spojený se státními investicemi.

„Je to věc, která výrazně přesahuje horizont jedné, ale i více vlád. Je to téma které bude ovlivňovat životy naprosté většiny našich občanů na desítky let dopředu,“ řekl o důchodové reformě Pavel. „Tím hlavním bodem, na kterém jsme se shodli, je to, že nelze nekonat,“ prohlásil prezident.

„Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat, to je naprosto nezbytný parametr. Debatu povedeme nadále o tom, jakým způsobem se bude vypočítávat věk odchodu do důchodu a jakým způsobem se bude schvalovat. Jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích, to je ale technikálie,“ řekl Pavel.

Vládní pětikoalice počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování doby dožití, s nižším výpočtem nových penzí, se zavedením minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či s odpuštěním odvodů 6,5 procenta pracujícím starobním důchodcům a důchodkyním místo navyšování jejich penze za práci navíc.

Ministr už dříve řekl, koho chce na seznamu těžkých profesí s nárokem na předčasnou penzi bez jejího krácení. Mají to být například některé zdravotní sestry, skláři, kováři nebo lidé pracující v lesnictví. „Zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači, svářeči... Je to poměrně dlouhý výčet,“ řekl Jurečka.

Na dalším jednání se podle Pavla bude hovořit i o předčasných odchodech do důchodu u náročných profesí a všechny strany si do té doby vzájemně dodají podklady. Stejně jako opozice se prezident domnívá, že je potřeba se dívat na problematiku důchodové reformy komplexněji. Návrh ministerstva práce totiž podle hlavy státu pokrývá jen část důchodové reformy.

ANO je spíš pro nastavení stropu pro věk odchodu do důchodu, řekla Schillerová

Šéfka poslanců ANO Schillerová na dotaz, jak si tedy hnutí ANO představuje stanovení věku odchodu do důchodu, odvětila: „Tam jsme se domluvili, že potřebujeme pravidelný pětiletý materiál, který zpracovává ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda ho schvaluje vždy do 30. června. Letos je ta pětiletá perioda, která nastane. Ten materiál je v nějaké pracovní verzi už zpracováván na ministerstvu práce a sociálních věcí a dostaneme jeho obrysy někdy do poloviny dubna. To je klíčové, abychom se bavili o věku do důchodu, abychom tam vlastně viděli ta konkrétní data. A my jsme se bavili o přístupu, o způsobu, jakým to nastavit, zda tam nastavit strop, což by byla spíše pro nás cesta, zda tam zachovat ten pětiletý interval, a nebo tam nechat automatiku, kterou navrhuje ministr práce a sociálních věcí,“ řekla Schillerová.

Musí to podle ní být spojeno s debatou o přístupu k náročným profesím, které mají mít možnost odcházet do předčasného důchodu bez penalizace.

Spolu s ní na jednání dorazili i místopředseda Sněmovny za ANO a šéf její stínové vlády Karel Havlíček a poslanec Aleš Juchelka.

Do příštího jednání s ANO 22. dubna Jurečka návrh důchodové reformy nepošle do vlády

Ministr Jurečka garantoval, že do 22. dubna, kdy ve stejném formátu proběhne na Hradě další jednání, důchodovou reformu ještě do vlády nepošle.

Je otevřený debatě o mechanismu, jímž by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu. „Jestli to má být dlouhodobý mechanismus, který nebude už mít nějakou možnost revize ze strany budoucích vlád, je k debatě,“ řekl Jurečka.

„Pro nás je zcela zásadní, že se musí vytvořit druhý pilíř, motivační pilíř, spojený s investicemi,“ uvedl po jednání na Hradě, které trvalo hodinu a půl, šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček.

Když bylo ANO ve vládě Bohuslava Sobotky s ČSSD a lidovci, tak druhý pilíř penzí, který prosadila předchozí pravicová vláda Petra Nečase, pomáhalo sociálním demokratům bořit.

Před čtvrteční schůzkou se zástupci ANO, na kterou Jurečku i zástupce opozičního hnutí pozval prezident Petr Pavel, byl ministr práce spíš skeptický.

Druhý pilíř má smysl, řekl ministr k plánu ANO

„Já se obecně dlouhodobě kloním k tomu, že to má smysl,“ řekl na Hradě Jurečka k návrhu ANO na druhý pilíř.

„Už i dnešní stav třetího pilíře je v zásadě definován tím, že naprostá většina těchto finančních prostředků se vlastně reinvestuje do státních dluhopisů. V zásadě do doby desetileté splatnosti a tady je evidentní poptávka v tom, abychom těm lidem, kteří dnes takto střádají peníze na svůj budoucí důchod s časovým horizontem 20, 25 let, abychom jim byli schopni jako stát garantovat, že opravdu jsme schopni ty jejich finanční prostředky velmi dobře zhodnotit,“ prohlásil Jurečka.

„A tady souhlasím s Karlem Havlíčkem, my jednoznačně víme – a to přesahuje dobu naší vlády i jakýchkoli jiných vlád – že tato země bude potřebovat masivní investice nejenom do infrastruktury dopravní, ale právě do oblasti energetiky, nejenom jádra, ale i dalších oblastí, přenosové soustavy a tak dále. Takže tady dává logiku, abychom ideálně využili motivaci, finanční prostředky občanů tohoto státu a jim dát benefit naprosto jednoznačné jistoty té dobré, přiměřené míry návratnosti v době, kdy to potom budou potřebovat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí.

Havlíček nastínil vizi dát úspory na budoucí penze do výstavby nových jaderných bloků

Do důchodového systému, aby mohl fungovat, se ale podle ANO musí najít i nové příjmy. Na důchod by si tak podle něj budoucí penzisté mohli částečně šetřit ve fondu se státní garancí, který by investoval do nových jaderných bloků či výstavby vysokorychlostních tratí.

„Investiční pilíř se státní garancí spojený s klíčovými státními investicemi, to je jeden z klíčových kroků, který se bude muset udělat,“ prozradil iDNES.cz už v polovině března šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Mluvil o tom znovu i ve čtvrtek na Pražském hradě.

„Čeká nás poměrně velká investice v řádu co nový jaderný blok, to 200 miliard, a když to vynásobíme, tak máme, já nevím, třeba 800 miliard korun, které se budou muset proinvestovat průběžně,“ popsal iDNES.cz představu ANO Havlíček.

„Jestliže se stát rozhodne budovat zde jádro, budovat zde vysokorychlostní tratě, tak se jedná o 2 biliony korun, ze kterých v časové hodnotě peněz, to znamená, co se bude splácet dále, budou 4 biliony,“ upozornil. Hovořil o tom, jak ve Sněmovně, tak po jednání s prezidentem Petrem Pavlem.

„Jestliže si máte někde sehnat skoro bilion korun, tak v danou chvíli to budou drahé peníze. A proč by stát měl platit úrokové sazby bankám, nějakým finančním institucím, když může využít zdroje našich lidí a ti budou mít za prvé dobře zhodnocené ty peníze a za další mají jistotu, že o ty peníze nepřijdou, protože stát je spolehlivým dlužníkem, je tady jasná garance,“ popsal představu opozičního ANO místopředseda Sněmovny a předseda stínové vlády.

U investičního pilíře, který bude garantovaný státem a který by byl spojeným i vysokorychlostních tratí či jiných klíčových státních investic, se podle Havlíčka hnutí inspirovalo ve skandinávských zemích.

Politici ANO dříve řekli, že když vláda prosadí jen svými hlasy vlastní představu důchodové reformy bez dohody s opozicí, nebude se její podobou cítit vázána a po převzetí vlády by mohla některé kroky současné pětikoalice zrušit.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...