Hlavní navigace

Jaký je rozdíl mezi onchain transakcí a Lightning Network? V novém dílu podcastu Bitcoin a blondýna se to dozvíte

28. 3. 2024

Sdílet

Bitcoin, krypto Autor: Root.cz s využitím DALL-E

Platby bitcoinem mohou probíhat ve dvou režimech. Jak se mezi sebou liší a na co se hodí? Právě na otázky kolem placení bitcoinem se zaměřuje nová epizoda podcastu Bitcoin a blondýna, který natáčí kolegové ze sesterské redakce portálu Měšec.cz. Vzhledem k tomu, že v podcastu probírají i technické detaily týkající se kryptoměn, dáváme záznam i na Root.cz.

I pro technologické fanoušky bitcoinu totiž nemusí být úplně jasné, jaký je rozdíl mezi tzv. onchain transakcemi a Lightning Network. Tomáš Krause, provozovatel webu Bitcoinvkapse.cz, v podcastu přirovnává rozdíl mezi oběma způsoby k tomu, jako když platíte penězi, které máte uložené (a víc chráněně) v bance,  a situací, kdy něco uhradíte v hotovosti a nevstupuje do transakce žádná další strana (jako v rámci Lightning network). 

„Před pár lety bylo běžné, že všechny transakce byly onchain, protože lightning byl ještě v plenkách, byla to technologie pro pár nadšenců. Za poslední dva roky ale udělal obrovský skok kupředu,“ konstatuje Tomáš Krause, podle kterého už dnes většina drobných plateb, třeba právě za tu kávu, probíhá právě v tomto režimu. A to buď z mobilu na mobil nebo z mobilu na terminál.

Celý podcast si můžete poslechnout zde a navíc můžete vyhrát tričko od firmy Trezor.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor zprávičky