Jak pěstovat voskovky?

Líbí se vám takzvané voskovky, ale nevíte, jak se o ně správně postarat? Než si je domů či do zahrádky přinesete po trsech a zasadíte na zcela náhodná místa, přečtěte si o nich několik základních informací i doporučení, jak je udržet při životě a těšit se z jejich nádherných květů co nejdéle. Mimochodem, věděli jste o tom, že pod pojmem voskovka se neskrývá pouze jedna rostlina, ale rovnou dvě?

Venkovní versus pokojové voskovky

Název voskovka se vžil hned pro dvě rostliny. Jedna z nich je pokojová, druhá si naopak libuje venku. Pokojová voskovka se nazývá hoja masitá a při pouhém pohledu na ni je zcela jasné, proč si tuto přezdívku vysloužila. Její listy skutečně vypadají jako kdyby byly navoskované. Venkovní voskovkou, kterou určitě znáte z českých zahrad i zahrádek, je begonie stálokvětá.

Jak pěstovat pokojovou voskovku?

Chcete si provonět domácnost příjemnou vůní a obklopit se pokojovou rostlinou jejíž listy vypadají jako navoskované a květy jako umělé? Hoja masitá se přirozeně vyskytuje v oblastech Asie, ale snadno ji lze pěstovat také u nás jakožto pokojovou rostlinu. Protože se hoja ráda táhne za světlem, časem je nutné poskytnout ji vhodnou oporu. Aby se ji dobře dařilo, potřebuje také dostatek přirozeného světla, ale pozor na přímé slunce, to by ji naopak mohlo poškodit a její listy dokonce popálit.

Jak poznat, že se hoje u vás doma daří?

To, že je u vás hoja masitá spokojená, poznáte na první pohled – odmění vás svými krásnými květy. V případě, že vás hoja neodmění květy v období od června do října, může být na vině špatně zvolené stanoviště. V tmavém koutě bez dostatečného přísunu přirozeného světla se totiž bude trápit a nebude mít dostatek síly na květy. Důležitá je také pravidelná zálivka a občasné rosení listů, nikoliv ale květů.

Jak množit voskovky

Aby bylo množen hoji masité úspěšné, je nutné ho provést na jaře, protože největší šanci na to, že vám stonkové řízky zakoření, máte od ledna do května. Řízky mohou zakořenit ve vodě i písku.

Jak na pěstování venkovních voskovek?

Další rostlinou s neméně hezkými květy, které se také přezdívá voskovka, je již zmíněná begonie stálokvětá. Často se o ní mluví také jako o ledovce. Narozdíl od hoji, pochází begonie z Brazílie a v našich podmínkách se dají pěstovat jako okrasné letničky. Jejich listy také vypadají jako kdyby byly povoskované a jejich krásné květy vyniknou ve velkých plochách. Nebojte se jimi osázet kraje svých záhonů a věnujte jim skutečně dostatek prostoru.

Kam vysadit begonie a na co si dát pozor?

Begonie stálokvěté jsou nenáročné venkovní rostliny, která si libují spíše na slunných místech, ale poradí si i na těch polostinných. Chcete-li se z jejich přítomnost těšit i přesto, že nemáte zahrádku, můžete si je pěstovat v truhlících na balkoně. Aby je ale nezaskočila zima, je vhodné je do venkovních prostor umístit až na konci května.

Barevné varianty venkovních voskovek

Při výběru begonií stálokvětých máte na výběr hned z několika barev. Existují růžové, bílé a červené varianty a nerozhodní zahrádkáři mohou sáhnout i po těch dvoubarevných. Z květů se můžete těšit v období od května do října.

Obklopte se voskovkami doma i na balkoně či v zahrádce. Jen si dejte dobrý pozor, abyste tyto dvě rostliny se stejnými přezdívkami nezaměnili. Hoja masitá patří do domácností a dokáže svými nádhernými květy provonět celý interiér, zatímco begonie stálokvětá dokáže rozzářit každý záhon a parádu vám udělá i v truhlíku na balkoně od května až do října.

Zdroj foto: www.freepik.com