Velikonoční špenátový koláč z křehkého těsta – ideální pohoštění nejen na Zelený čtvrtek

Moje hodnocení
1x

Slaný špenátový koláč je skvělou kombinací křehkého těsta a šťavnaté náplně. Je sytý, může se tedy hodit i jako lehký oběd. V období Velikonoc poslouží jako občerstvení pro koledníky nebo pro návštěvy. Jeho krásně zelená barva připomíná jaro každým soustem.

6 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte těsto. V sekáčku nebo ručně vytvořte drobenku z mouky a změklého másla. Ochuťte solí a zapracujte žloutek s pár lžícemi vody. Těsto vytvarujte do válečku a dejte odležet do lednice.
  2. Vychlazené těsto vyválejte nebo namačkejte do kulaté formy s průměrem 26 cm a lehce vytlačte i do boků, aby přidrželo náplň. Propíchněte párkrát vidličkou a dejte předpéct do trouby na 200 °C na 15 minut.
  3. Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte spařit špenát, nebo povolit mražený špenát, až se odpaří voda. Ochuťte pepřem a bylinkovou solí.
  4. Ve větší míse metličkou důkladně promíchejte vejce, smetanový sýr a smetanu. Přidejte špetku muškátového květu, nastrouhaný sýr a vychladlý špenát. Náplň vlijte na předpečený korpus a koláč pečte na 180 °C 30 minut. Krájejte až po zchladnutí.
PRIMA TIP: Pro extra sýrovou chuť můžete koláč ke konci ještě posypat trochou tvrdého sýra parmazánového typu.

Vyzkoušejte také slané palačinky se špenátem a brynzou podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty