Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Jak nebezpečné jsou čisticí prostředky, které máte doma?

Bakterie bývají odolné – a ve vaší domácnosti jich číhá hodně. A když říkáme hodně, mluvíme o stovkách tisíc mikroorganismů na čtvereční centimetr na některých místech. Zbavit se těchto nechtěných (a nepříjemných) hostů vyžaduje čisticí a dezinfekční prostředky, které mají pořádnou sílu. Tyto produkty jsou silné vzhledem ke konkurenci, proti které stojí.

Tato síla je však také důvodem, proč je třeba s nimi zacházet velmi opatrně – zejména v domácnostech s dětmi. Mnoho čisticích prostředků obsahuje složky, které mohou dráždit pokožku, oči, nos a sliznice. Při požití mohou být také jedovaté, a to i v malých dávkách.

Chemické látky v běžných čisticích prostředcích pro domácnost

Než se dostaneme příliš daleko do této diskuse, ujasněme si jednu věc: Většina čisticích prostředků pro domácnost je poměrně bezpečná, pokud se používají podle návodu. A tento poslední bod je zcela zásadní.

Samozřejmě se stávají nehody a chyby. To se jasně ukázalo, když lidé začali více uklízet a dezinfikovat, zejména během pandemie koronaviru, kdy toxikologická centra zaznamenala neuvěřitelný 20% nárůst volání v souvislosti s čisticími prostředky.

Polknutí čisticích prostředků může mít za následek zmatenost, nevolnost, zvracení, dýchací potíže a další příznaky v závislosti na tom, co a jaké množství bylo požité.

Zde jsou některé výrobky, které často vedou k volání na pohotovost, a důvody, proč mohou být nebezpečné:

Bělidlo

Bělidlo pro domácnost obsahuje chemickou látku chlornan sodný v koncentracích od 0,7 % do 5,25 %. Tato procenta představují množství chemické látky v kapalině; zbytek kapaliny tvoří převážně voda. Chlorové bělidlo v kapalném stavu a výpary mohou dráždit pokožku, oči, nos a hrdlo. Při přímém kontaktu s pokožkou může dojít k zánětu kůže. Požití může způsobit poranění jícnu, podráždění žaludku a dlouhodobou nevolnost a zvracení.

Univerzální čisticí prostředky

Na trhu existuje řada „univerzálních“ čisticích prostředků, které si poradí s nepořádkem, který vám život přichystá. Chemické látky v těchto víceúčelových přípravcích mohou obsahovat amoniak, ethylenglykolmonobutylacetát, chlornan sodný nebo fosforečnan trisodný. V závislosti na použitých složkách mohou univerzální čisticí prostředky dráždit pokožku, oči, nos a krk. Při požití mohou být vysoce jedovaté.

Antibakteriální čisticí prostředek

Antibakteriální čisticí prostředky obvykle obsahují vodu, vonnou látku, povrchově aktivní látku (rozbíjí nečistoty) a další chemikálie. Antibakteriální čisticí prostředky mohou dráždit oči a pálit pokožku a krk.

Čistič oken a skla

Základními složkami čističů oken/skel jsou čpavek a izopropanol. Tyto výrobky mohou dráždit vaše oči, pokožku, nos a hrdlo. Při požití mohou způsobit ospalost, bezvědomí nebo i smrt.

Prací prostředky

Kapsle pracích prostředků mohou vypadat jako barevné kousky bonbónů, ale v těchto výrobcích rozhodně není nic sladkého. Obsahují enzymy – jak je uvedeno na etiketě pod názvy „kationtový“, „aniontový“ nebo „neiontový“ -, které uvolňují skvrny a špínu.

Kationtové prací prostředky jsou při vnitřním užití nejtoxičtější a mohou způsobit nevolnost, zvracení, šok, křeče nebo kóma. Neiontové prací prostředky jsou méně toxické, ale mohou dráždit pokožku a oči. Zejména u pracích kapslí narůstá případů, kdy je děti omylem požijí v domnění, že jde o sladkost. Proto je nezbytně nutné držet tyto kapsle mimo dosah dětí a nespoléhat na jejich „rozum“, protože barva může být často lákavější než příkaz rodičů.

Mycí prostředky na nádobí

Hlavní složkou prostředků na automatické a ruční mytí nádobí jsou fosfáty. Je známo, že prostředky na automatické mytí nádobí způsobují podráždění kůže nebo popáleniny a při požití mohou být jedovaté. Prostředky na ruční mytí nádobí jsou jemnější než prostředky na automatické mytí nádobí. Při požití mohou způsobit nevolnost a podráždění úst a krku.

Čistící prostředky na trouby

Základní složkou čisticích prostředků na trouby je louh, který se skládá buď z hydroxidu sodného, nebo hydroxidu draselného. Louh je extrémně žíravý a může popálit kůži a oči. Může způsobit vážné poškození tkání a při požití může být smrtelný. Při práci s čisticími prostředky na trouby používejte zástěru, rukavice a ochranné brýle. Ujistěte se, že je pracovní prostor dobře větraný, abyste se vyhnuli vdechování výparů.

Ošetření proti blechám a klíšťatům u domácích zvířat

Mnoho přípravků proti blechám a klíšťatům v domácnosti obsahuje pesticidy, které se skládají z chemických látek imidakloprid, fipronil, pyrethriny, permethrin a metopren. Tyto chemické látky mohou způsobovat bolesti hlavy, závratě, záškuby a nevolnost. Při použití těchto přípravků na psa nebo kočku se ujistěte, že je nebudete hladit po dobu nejméně 24 hodin. Pokud na to zapomenete a pohladíte je (protože kdo by odolal), okamžitě si umyjte ruce a pokožku velkým množstvím vody a mýdla.

Insekticidy

Insekticidy obsahují některé ze stejných pesticidů, které se nacházejí v přípravcích proti blechám a klíšťatům v domácích mazlíčcích, navíc diazinon, propoxur a chlorpyrifos. Reakce na expozici mohou být také podobné.

Přípravky na dezinfekci rukou

Překvapuje vás, že je tento přípravek na seznamu? Je to pochopitelné. Vzhledem k našim pandemickým zkušenostem z posledních několika let se zdá, že dezinfekční prostředky na ruce jsou téměř všude. Je těžké si představit, že by měly být nebezpečné. Většina dezinfekčních prostředků na ruce však obsahuje nejméně 60 % alkoholu, což je silnější koncentrace než ve většině lihovin. Děti, které požijí i malé množství dezinfekčního prostředku na ruce, se mohou otrávit alkoholem. Výrobek je obvykle docela dobře dostupný i dětem. Jen si vzpomeňte na všechny ty pumpičky a malé, snadno otevíratelné lahvičky. Dezinfekce na ruce je někdy balena způsobem, který je pro děti velmi atraktivní. Mnohé z těchto výrobků jsou v zářivých barvách, obsahují poutavé třpytky nebo pro děti lákavě voní.

Z bezpečnostních důvodů by děti měly používat dezinfekční prostředky na ruce pouze pod dohledem. Dospělý by jim měl do rukou vymáčknout kapku o velikosti mince a sledovat je, jak si ji roztírají, dokud nemají ruce zcela suché.

Bezpečnostní tipy týkající se čisticích prostředků pro domácnost

Začněme tím, co je zřejmé a co nelze dostatečně zdůraznit: Nikdy byste neměli polykat nebo vdechovat žádné čisticí nebo dezinfekční prostředky pro domácnost. Vyvarujte se také toho, aby se vám dostaly do očí nebo na kůži.

Kromě toho vám přinášíme několik dalších tipů, jak ochránit osoby ve vaší domácnosti a předejít nehodám:

  • Čisticí prostředky používejte pouze podle návodu. Přečtěte si a dodržujte pokyny pro bezpečné a účinné použití. Některé výrobky (včetně bělidla) je třeba ředit. Je také důležité nepoužívat výrobky na předměty nebo povrchy, pro které nejsou určeny.
  • Nepřenášejte výrobky do jiných nádob. Čistící a dezinfekční prostředky uchovávejte v původních obalech s etiketou a všemi důležitými pokyny.
  • Nikdy výrobky nemíchejte. Pokud uvažujete o vytvoření koktejlu chemických látek ve snaze něco opravdu vyčistit… zapomeňte na to. Kombinace mohou být velmi, velmi nebezpečné (například smícháním bělidla s octem nebo čpavkem může vzniknout jedovatý plyn).
  • Používejte ochranu. Bělidlo, čpavek a další čisticí prostředky na tvrdé povrchy mohou podráždit vaši pokožku, oči a krk. Používejte jednorázové rukavice (nebo rukavice na opakované použití, které budete nosit pouze při čištění) a ujistěte se, že prostor, který čistíte, má dobré větrání. Během čištění a několik minut po něm nepouštějte děti do místnosti.

Sami tedy můžete vidět, že rizik je poměrně značné množství. Řešením může být také používání přírodnějších produktů, které mnohdy fungují stejně dobře. Stačí se dnes informovat na internetu a zjistíte, že existuje řešení, které je méně nebezpečné pro vás i pro přírodu.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/household-cleaning-products-can-be-dangerous-to-kids-heres-how-to-use-them-safely
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-ruka-spinavy-bez-tvare-4239035/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button