Dům a zahradaZajímavé články

Užijte si jarní rituály. Obnoví vaše tělo i mysl

S ústupem zimy a probouzející se přírodou je ve vzduchu cítit nepopiratelná radost z obnovy a nových začátků. Myslím, že to vnímáme tak nějak všichni a jaro vždy přináší pozitivní emoce a nadšení. Jaro se hlásí pestrými barvami, vyššími teplotami a příslibem nových začátků. Je to období, které nás vyzývá, abychom se zbavili zimních vrstev, a to doslova i obrazně, a přijali rozkvetlou krásu, která nás obklopuje. V tomto příspěvku se ponoříme hlouběji do některých nadčasových jarních rituálů a prozkoumáme způsoby, jak se plně ponořit do radosti z tohoto ročního období. Zkusíte je letos i vy?

Zapojte se do jarních aktivit

Jaro je ideálním obdobím pro opětovné spojení s přírodou po zimním spánku. Využijte delšího denního světla a travte více času venku. Ať už se jedná o pohodovou procházku v parku, piknik s přáteli a rodinou nebo výlet po svěžích zelených stezkách, využijte krásy přírody, která se pozvolna probouzí a vrací k životu. Aktivity v přírodě nejen povznášejí naši náladu, ale také plně aktivují naše tělo a mysl.

Zahradní terapie

Je něco neuvěřitelně terapeutického na tom, když si ušpiníte ruce v půdě a sledujete, jak vaše zahrada ožívá. Ať už máte rozlehlý dvorek, nebo jen pár květináčů na balkoně, zahradničení je skvělý způsob, jak se spojit se zemí a vypěstovat si vlastní květiny nebo zeleninu či ovoce. Sázení květin, bylinek nebo zeleniny vám může přinést pocit naplnění a radosti, když vidíte, jak plody vaší práce kvetou a rostou. Navíc bylo prokázáno, že zahradničení snižuje stres, zlepšuje náladu a celkovou pohodu.

Rituály jarního úklidu

V době, kdy se loučíme se zimou, je ideální čas na jarní úklidové rituály. Vyčištění našich fyzických prostor může mít zásadní vliv na naši duševní čistotu a celkovou pohodu. Využijte této příležitosti k vyčištění nepotřebných věcí, uspořádejte své obytné prostory a přivítejte novou energii pro nadcházející sezónu. Darování šetrně použitých věcí potřebným může také šířit ducha štědrosti a soucitu a dále obohatit náš život i životy ostatních. Nebojte se vyhodit věci, které jednoduše nepoužíváte. Nemá smysl čekat na to, kdy nadejde „jejich čas“. Stejně na ně mnohokrát zapomenete a když je po letech konečně můžete využít, koupíte nové.

Užijte si sezónní slavnosti

Na jaře se po celém světě slaví různé kulturní a náboženské svátky. Ať už se jedná o Velikonoce, Pesach, Hólí nebo První máj, tyto oslavy jsou příležitostí k setkání s blízkými, uctění tradic a přijetí ducha společenství. Účast na slavnostních rituálech, příprava tradičních jídel a kulturní představení mohou prohloubit naše porozumění pro bohatství lidské rozmanitosti. Tyto oslavy také připomínají cyklickou povahu života a důležitost přijímání změn a obnovy.

Všímavost a hluboké vnímání sama sebe

Uprostřed rušného života je důležité vyhradit si chvíle klidu a rozjímání. Udělejte si čas a vychutnejte si prosté radosti jara – zpěv ptáků, pohled na rozkvetlé třešně, teplo slunce na kůži. Cvičení všímavosti prostřednictvím meditace, jógy nebo prostého sezení v tichém rozjímání může pomoci vypěstovat pocit přítomnosti a vděčnosti. Někteří lidé se obávají, že meditace je možná až příliš „ezo“. Ve skutečnosti ale není nutné takové rozjímání a zastavení spojovat s nějakou spiritualitou. Je to jednoduše prostor pro to, abyste lépe poznali sami sebe a uměli reagovat na své potřeby.

Výživa těla

Jaro s sebou přináší hojnost čerstvých produktů plných chuti a živin. Využijte sezónní ovoce a zeleninu a zařaďte je do svých jídel. Experimentujte s čerstvými saláty, osvěžujícími koktejly a lehkými výživnými pokrmy, které odpovídají energii tohoto ročního období. Stravování v souladu s přírodou vám pomůže povzbudit tělo a podpořit celkové zdraví a vitalitu. Příprava jídel z čerstvých, místních surovin navíc podporuje udržitelné zemědělství a snižuje naši uhlíkovou stopu, čímž dále přispívá k blahu naší planety.

V době, kdy se loučíme s chladnou zimní náručí a vítáme teplo a vitalitu jara, přijměme toto období s otevřeným srdcem a otevřenou myslí. Jarní rituály jsou skvělou cestou jak nabořit rutinu běžných dní a užít si netradiční aktivity. Zapojením se do jarních rituálů a vychutnáváním jednoduchých radostí tohoto ročního období si můžeme vypěstovat hlubší vztah k sobě samým, k sobě navzájem a k přírodě kolem nás. Vyjděme tedy ven, nadechněme se voňavého vzduchu a vychutnejme si krásu jara v celé jeho kráse. Nechme se omladit obnovou země a přijměme příležitost k růstu a transformaci, kterou jaro nabízí.

ZDROJ: https://primanapady.cz/clanek-394577-jarni-ritual-pet-zarucenych-kroku-jak-zprijemnit-sva-rana-a-uzit-si-je-naplno
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Simon Berger: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/drevo-rozbresk-zapad-slunce-pole-953241/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button