Závěr komiksové trilogie z dílny mistra zvratů přichází na Netflix! Kritika mu podrazila nohy

Zdroj: Universal Pictures

Pokud jste přesyceni barevnými marvelovkami a prázdnotou konkurenčního DC, můžete zkusit dát druhou šanci třetími dílu ze „superhrdinské“ série M. Night Shyamalana. Skleněný totiž na Netflixu doplní Rozpolceného už v pátek 29. března.

„Všechno neobyčejné se dá nějak vysvětlit. Ale to neznamená, že to přestane být výjimečné,“ říká v jedné scéně titulní hrdina a dodává tak odvahu postavě, která o sobě začala pochybovat. Právě v této větě spočívá jádro celého filmu M. Night Shyamalana.

Čtěte také: Tučňák prahne po moci v Gothamu! Batmanovský seriál obdržel první trailer

Diváci, kteří od vyvrcholení trilogie po snímcích Vyvolený a Rozpolcený očekávali superhrdinský střet v měřítku Avengers: Infinity War, mohou být těžce zklamáni. Skleněný je v podstatě emocionální drama o traumatech, utrpení a bolestech. Pokud vás taková témata osloví, je pravděpodobné, že filmu odpustíte i jeho nedokonalosti.

Skleněný až po Vyvoleném a Rozpolceném

Především je třeba říct, že název Shyamalanova filmu neodpovídá jeho skutečnému obsahu – hlavní postavou zde není Skleněný, tedy Elijah Price (Samuel L. Jackson), který trpí vzácným onemocněním nadměrné lámavosti kostí. Totéž platí o supersilném Davidu Dunnovi (Bruce Willis), který je po odehrání své klíčové role rychle odstrčen stranou.

Film bezesporu patří Kevinu Wendellovi Crumbovi – jedné z 24 osobností v podání Jamese McAvoye, který prvotřídně ztělesňuje každou z nich – od devítileté Hedwig přes váženou dámu Patricii až po nejnebezpečnější a zvířecích pudů plnou Bestii.

Všichni tři se setkávají v ústavu, kam je umístí ambiciózní psychiatrička snažící se je vyléčit z, podle jejího názoru, mánie vznešenosti nebezpečné pro společnost. A bohužel, právě její poslání zabírá ve filmu nejvíce prostoru.

Skleněný je sám o sobě slušně rozjetým, zajímavým a hlavně originálním dílem, které se zabývá tématem superhrdinů. Nemáme zde jen hrdiny s dobrým srdcem a mocnými schopnostmi, kteří svádějí bitvy s krutými a po moci toužícími protivníky. Máme tu skupinu antihrdinů s vlastními názory, nápady a rozporuplnými záměry. A díky tomu si nejsme zcela jisti, kdo je skutečně zlý a kdo dobrý.

Skleněný bude dostupný na Netflixu od 29. března a v nabídce tak doplní předchozí díl s názvem Rozpolcený. Vyvolený s Brucem Willisem ve službě nefiguruje.

Zdroj: Universal Pictures