Jaká tajemství skrývala Adina Mandlová?

Jaká tajemství ukrývala Adina Mandlová?

Adina Mandlová (28.1. 1910 – 16.6. 1991) společně s Lídou Baarovou byly nejzářivější hvězdy 30. let 20. století. Adina mandlová je nejčastěji charakterizována jako pronikavě inteligentní žena, žena milující život, noční mejdany a veselou společnost. Nesmělo chybět také šampaňské a oblíbená pánská společnost tečka byla ale opravdu taková? Co když hluboko ve svém srdci něco skrývala? Něco, co po celý život střežila i před svými nejbližšími. Mnozí si všimli že pod maskou krásné a veselé ženy se skrýval nějaký smutek a tajemství.

Slavný milenec a drogová závislost

Již její start do hvězdné kariéry nebyl úplně jednoduchý. Tato mladá a krásná dáma, budoucí hvězda filmu Kristián, začínala svou kariéru jako milenka známého herce Hugo Haase. V roce 1933 v práci začala Adina utrácet veliké peníze nejenom v barech, ale také za kokain, na kterém byly společně závislí. Hádky tohoto páru se již nedaly vydržet, a tak se Adina odstěhovala. Toto odloučení však trvalo jenom 2 měsíce. Poté Hugo koupil nový byt a přesvědčil Adinu, aby se k němu zase vrátila. Nicméně Hugo dále žil jako svobodný mládenec, chodil po večírcích, vracel se nad ránem a utrácel spoustu peněz za kokain. Příjmy Adiny Mandlové, která se živila jako manekýnka, na tento bujarý život již nestačily.

Adina pod vlivem Huga Haase

Adina tedy celou situaci vyřešila po svém, a začala se nechat vydržovat od ředitele významné německé banky. Toho Hugo Haas akceptoval, jelikož mohl také těžit z jeho peněz. Společný život Adiny Mandlové a Hugo Haase byl nezávislý. Oba si šli svou vlastní cestou, ale zároveň se vnitřně cítili k sobě spjatí a nedokázali si život jeden bez druhého představit.

Hugo Haas byl velkým manipulátorem. Zároveň nesnášel Adinu nejlepší přítelkyni Bertu, která také pracovala jako modelka. Dívky se proto musely scházet tajně. Berta totiž byla bisexuální. V té době byla tato orientace zcela nemyslitelná. Žila sice oficiální život se svým přítelem, ale velice často ji navštěvovaly také další oblíbené herečky, jako například Lída Baarová a Ljuba Hermanová.

Odchod do Berlína

V roce 1942 odjíždí Adina mandlová do Berlína, kde pokračuje její herecká kariéra. Nicméně za pár let skončila, stejně jako její dobrá kamarádka, Lída Baarová, ve vězení. Po propuštění skončila na úplném dně, odmítnutá společností. Proto se uchýlila do emigrace a dlouhá léta žila v exilu. Brzo se ale do Prahy donesly fámy o jejích významných německých milencích. Dokonce se začalo proslýchat, že je milenkou samotného K. H. Franka. To ještě ani netušila že se K. H. frank snažil překazit její filmováním v Berlíně.

Sám J. Goebbels chtěl pomoci, a tak jí radil, aby sis změnila jméno na Lil Adida. Jméno Adina Mandlová dle něj totiž zní židovsky. Adina musela doložit svůj árijský původ 7 křestními listy, židovské předky však vyloučit nemohla. Adina se stále trvala na svém a chtěla jsi jméno ponechat. Bez jejího svolení ji však ve studiu přejmenovali. Bohužel, z neznámých důvodů, si na ni K. H. Frank těžce zasedl. Začal lobovat dokonce u Hitlera za to, aby neměla na německém plátně co dělat. Bohužel toto tažení se mu povedlo a Adina byla nucena přestěhovat se zpět do Prahy, kde oni již zájem také nebyl. Vliv K. H. Franka byl opravdu velký.

Cestování

Odstěhovala se proto do Anglie s jistým Josefem Kočvárkem, za kterého se zde i provdala, aby dostala pas a vízum. Následně se pár přátelsky rozešel a Adina se znovu provdala – a zase velice rychle rozvedla. Z Anglie putovala na Maltu a dále do Kanady. Její finanční situace byla ale žalostná. Ve vysokém věku se rozhodla vrátit zpět do Československa, kde zemřela ve věku 81 let. Její popel byl rozptýlen vedle krematoria v Blatné.

Zdroj foto: www.freepik.com