Jak na podzim zlepšit svůj imunitní systém?

Podzim je obdobím, kdy se změnou počasí a sezónními nachlazeními naše imunitní systémy dostávají zvláštní pozornost. Není to však pouze o náhodě. Podzimní měsíce nám přinášejí nové výzvy a musíme se postarat o své zdraví. Jak toho dosáhnout? V tomto článku vám představíme šest tipů, jak na podzim zlepšit svůj imunitní systém.

Strava bohatá na vitamíny a minerály

Jednou z nejdůležitějších cest k posílení imunity je zdravá strava. Na podzim je třeba dbát na dostatek vitamínů, zejména vitamínu C, který podporuje tvorbu bílých krvinek a chrání tělo před infekcemi. Kromě citrusových plodů jsou skvělým zdrojem vitamínu C paprika, brokolice, a kiwi. Vše do sebe snadno dostanete pomocí smoothie. Stolní mixér vám ho připraví za pár vteřin. Nezapomínejte na obecně vyváženou stravu, která obsahuje:

  • vitamíny a minerály,
  • vlákninu,
  • proteiny,
  • zdravé tuky.

Zdravý životní styl

Dostatečný spánek, pravidelný pohyb a snížení stresu jsou dalšími důležitými faktory pro silnou imunitu. Na Okay.cz najdete hodně vychytávek, které vám pomohou. Nedostatek spánku a nadměrný stres mohou oslabit vaši schopnost odolat infekcím. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně a najděte si čas na relaxaci a cvičení, které podporuje krevní oběh a imunitní systém.

Dostatek vody

Mnoho z nás na pitný režim v zimním období zapomíná, ale hydratace je klíčovým prvkem pro správnou funkci imunitního systému. Voda pomáhá odplavovat toxiny z těla a udržuje sliznice hydratované, což je důležité pro ochranu před infekcemi. Káva ani čaj se nepočítají. Pijte každý den dostatek čisté vody, abyste pročistili svůj organismus.

Omezte konzumaci cukru

Nadměrná konzumace cukru může oslabit imunitní systém. Sladkosti a nezdravé občerstvení mohou zvýšit hladinu zánětů v těle a snížit jeho schopnost bojovat proti infekcím. Snažte se omezit příjem rafinovaných cukrů a dávejte přednost přirozeně sladkým potravinám, jako jsou ovoce a med. Cukr je v současnosti jedním z největších jedů ve společnosti. Snažte se mu vyhýbat, jak to jen jde.

Doplňky stravy

Pokud máte obavy, že vaše strava neposkytuje dostatek potřebných vitamínů a minerálů, můžete zvážit užívání doplňků stravy. Vitamín D, probiotika a echinacea jsou známé přírodní látky, které mohou posílit imunitní systém. Nicméně, konzultace s lékařem nebo odborníkem na výživu je vždy dobrým nápadem, než začnete s užíváním doplňků.

Dodržujte hygienu

Významnou roli v prevenci nemocí hraje dodržování základních hygienických opatření, jako je časté mytí rukou, krytí úst a nosu při kašlání a kýchání, a vyhýbání se blízkým kontaktům s nemocnými lidmi. Tohle je důležité hlavně v chladnějších měsících, kdy začínají naplno řádit bakterie a viry. Se správnou hygienou a silným imunitním systémem se jim můžete postavit.

Zdroj náhledové fotografie: Inside Creative House / Shutterstock.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *