Zjistěte, jak ve stavebnictví využít digitalizaci a skenování a získejte konkurenční výhodu

Stavebnictví je odvětví, které spojuje tradiční postupy a moderní technologie. Jedním z trendů, který mění způsob, jakým se ve stavebnictví pracuje, je i digitalizace a skenování. Pojďme se podívat na to, jak přesně můžou stavební firmy využít digitalizaci a skenování k úspoře času i nákladů.

Jako první se vám v souvislosti s digitalizací jistě vybaví především programy a aplikace, které zpřehledňují a usnadňují agendu spojenou s prací na stavbě. Těchto programů je celá řada, a přestože u nás většina stavařů stále používá k zapisování výdajů i docházky tužku a papír, jsou tyto programy stále oblíbenější.

Chytré programy a aplikace

Můžete díky nim přehledně zapisovat a výdaje sledovat, zda se vejdete do rozpočtu. Navíc můžete klientovi dovolit průběžně tyto výdaje kontrolovat nebo mu následně předložit přehledný seznam všech položek a prací spolu s příslušnými fakturami, který zvýší vaši důvěryhodnost.

Samozřejmě jde evidovat i docházku pracovníků, kteří na stavbě dělají a vyplatit jim přesný počet hodin, které na stavbě stráví. Dokonce můžete každému z nich přidělit na starost určité nářadí nebo stroje, za které má zodpovědnost, a zajistit tak, aby se neztrácely, nebo tímto způsobem sledovat, na které stavbě se právě nacházejí a mohli je podle toho případně přesouvat.

Protože tyto nástroje používají především velké stavební firmy, můžou nyní menší firmy, které tyto digitální nástroje začnou také používat, získat velkou konkurenční výhodu nad ostatními menšími společnostmi.

Digitalizace dokumentů

Proces digitalizace znamená pro stavební firmy přeměnu fyzických dokumentů, jakou jsou smlouvy, plány, faktury a dalších důležité materiály do digitálního formátu. Tento krok může zahrnovat digitalizaci starých archivovaných výkresů, plánů budov, katastrálních map a mnoho dalšího. Patří sem také vytváření nových digitálních dokumentů, které lze snadno a rychle komukoliv poslat nebo je upravovat.

Kromě zmíněného snadného sdílení a úprav bez ohledu na to, kde se právě neházíte, je digitalizace dokumentů ohromně praktická z hlediska zachování všech potřebných dat. Tedy, pokud jsou dobře zálohovaná (například v cloudu). Pak víte, že je nikde nezašantročíte, že je nebudete muset sáhodlouze hledat v hromadě šanonů, že se neponičí a odolají požárům či povodním. Všechny potřebné dokumenty tak budete moci zaručeně vždycky dohledat, ať už je po vás bude chtít kdokoliv. Také vám nezabírají zbytečný prostor.

Skenování ve stavebnictví

Zahrnuje širokou škálu úkonů od skenování dokumentů – na které se vztahují výše popsané výhody digitálních dokumentů – až po laserové skenování budov, pozemků a stavebních projektů.

V případě 3D laserového skenování můžete zachytit stav objektu do sebemenších detailů, což se hodí zejména u komplikovaných členitých staveb nebo takových, ke kterým neexistuje projektová dokumentace. Užitečné je zejména při rekonstrukcích a renovacích budov.

Kdo dřív přijde, ten dřív mele

Stavební firmy by měly zvážit, jak můžou tyto zmíněné technologie integrovat do svých procesů, aby získaly konkurenční výhodu nad firmami, které stále používají tužku a papír nebo jen tabulku v excelu. Inovace je totiž potřeba provádět na všech úrovních, nejen v používání modernějších strojů a materiálů, ale právě i v oblasti digitalizace agendy nebo usnadnění pracovních postupů.

Zdroj náhledové fotografie: pexels.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *