Jak se bránit před útočícím psem?

Pes je velmi rozšířeným a oblíbeným domácím mazlíčkem většiny lidí. Proto se často může stát, že někomu pes uprchne (lekne se např. pyrotechniky a uprchne ze dvora), někomu se pes ztratí při venčení, nebo nezodpovědní majitelé svých psů opustí a úmyslně je vyhodí na nějakém místě. Ztracený, zatoulaný, vyhozený nebo opuštěný pes může mít strach, může být vystresovaný a zmatený, proto může být nebezpečný. Obavy jsou na místě, pokud potkáte opuštěné psy velkých a středně velkých plemen.

Střet s cizím psem

Potkat neznámého psa bez majitele lze na různých místech. Ostražitý je třeba být zejména v blízkosti parků, lesů a rodinných domů s dvory. Potkáte-li cizího psa, nezkoušejte s ním navazovat kontakt, i když se považujete za zkušeného pejskaře a jste vášnivý milovník psů. Pokud je pes v dálce a nevšímá si Vás, jednoduše zvolte směr, kterým se mu obloukem vyhnete. Pokud Vás pes zaregistroval a ze vzdálenosti na Vás vrčí, štěká, nebo má naježenou srst a ocas vzhůru, znamená to, že se mu Vaše přítomnost nezamlouvá a cítí se v ohrožení. Pokud má pes takové projevy, určitě nezvolte rychlý útěk, protože ten by jej mohl vyprovokovat k útoku. Zvolte spíše pomalý ústup bez očního kontaktu, oční kontakt by mohl pro psa působit provokativně. Rychlý útěk zvolte jen v případě, je-li blízko Vás nějaké místo, do kterého se můžete ukrýt (úkryt v budově, přeskočení za plot, vylezení na blízký strom apod.). Výskyt volně puštěného psa určitě telefonicky nahlaste na policii.

Co když se pes rozjede směrem k Vám a vypadá to na útok? V případě, že se pes rozjede agresivně směrem k Vám, zkuste ho odplašit silným dupáním, nebo zkuste autoritativním a rázným hlasem vyslovit povely „fuj“ nebo „zůstaň“. Pokud se Vám psa nepodaří odplašit, braňte se vším, co máte u sebe. Improvizovanými pomůckami na obranu proti útočícímu psovi mohou být např. deštník, kabelka, taška, hůl, kus dřeva, které mu je třeba nabídnout k zakousnutí, aby se nezakousl do Vás a abyste měli k dispozici své končetiny pro uskutečnění kopů nebo úderů zejména do oblasti čenichu, hrudního koše, třísel a žeber. V případě, že nemáte u sebe žádný zmíněný předmět, obvažte si jednu ruku, kterou se budete primárně bránit, mikinou nebo bundou a snažte se, aby se pes snažil kousat tento namotaný oděv a ostatními končetinami útočte na výše zmíněná místa.

Jaké jsou vhodné obranné prostředky, které Vám pomohou ubránit se proti útočícímu psovi? Nejlevnějším a velmi účinným obranným prostředkem je obranný sprej, který můžete mít neustále u sebe a schováte jej do kapsy. Účinnými obrannými prostředky jsou i tzv. expanzní pistole (plynovky), které vystřelují pouze poplašné nebo slzotvorné náboje a teleskopické obušky. Takové pistole a obušky mohou však být v některých státech EU zakázány, nebo jejich nabývání může být regulováno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *