InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Greenpeace: Evropské banky vložily 256 miliard eur do firem, které ničí přírodu a klima

28.03.2024
Podle nové analýzy půjčily evropské banky od uzavření Pařížské dohody o klimatu v roce 2015 přibližně 256 miliard eur (přes 6,4 biliónu korun) společnostem, které ohrožují lesy, savany a další přírodní ekosystémy, jež jsou pro ochranu klimatu kritické.
Foto: greenpeace.org
Studie, kterou v úterý zveřejnily organizace Greenpeace International, Friends of the Earth Netherlands a Harvest a kterou podpořily další nevládní organizace, vychází z údajů shromážděných nezávislou výzkumnou organizací Profundo. Studie se zaměřuje na společnosti JBS, Cargill, Sinar Mas a další přední světové producenty, zpracovatele a obchodníky se sójou, dobytkem, palmovým olejem, kaučukem, dřevem a dalšími komoditami, které s sebou nesou vysoké riziko zničení ekosystému, a na bankovní instituce, které jejich aktivity financují. Z dat vyplývá, že EU je druhým největším světovým finančním centrem, které financuje tato komoditní odvětví.

Evropský finanční sektor se podílí na ničení ekosystémů


Ze zprávy vyplývá, že některé z největších bank se sídlem v EU, jako jsou BNP Paribas, Santander, Deutsche Bank, ING Group a Rabobank, poskytly v období od roku 2016 do začátku roku 2023 velkým hráčům v odvětvích, která ohrožují přírodu, neuvěřitelných 22,1 % všech globálních úvěrů. Naprostá většina (86,6 %) těchto evropských úvěrů pocházela od bank se sídlem ve Francii, Nizozemsku, Německu a Španělsku. Banky, penzijní fondy a správci aktiv se sídlem v EU rovněž poskytují 9,4 % současných globálních investic do odvětví ohrožujících přírodu.

Organizace, které zprávu zveřejnily, požadují regulaci EU, která by zastavila tok peněz do společností, které ničí přírodu, a sladila finanční sektor s globálními cíli v oblasti klimatu a biologické rozmanitosti.

"Evropa se označuje jako lídr v boji proti změnám klimatu a za ochranu biologické rozmanitosti a přírody, přesto umožňuje bankám a finančním institucím podporovat a vydělávat na ničení ekosystému po celém světě. Na úkor místních obyvatel, na úkor přírody a naší budoucnosti. Je čas to změnit a zastavit miliardy eur, které z EU každoročne proudí a ničí ty nejcennější ekosystémy na naší planetě," říká Jan Freidinger z Greenpeace Česká republika.

Právní předpisy proti odlesňování


Nařízení EU o boji proti odlesňování přijaté v květnu 2023, je prvním krokem ke splnění globálních závazků EU v oblasti klimatu a biologické rozmanitosti. Jeho záměrem je snížit dopad spotřeby v EU tím, že bude po společnostech požadovat, aby v EU prodávaly pouze výrobky, které odlesňování neprodukují a jsou legálně vyrobeny.

Mezera pro finanční toky a ničení přírody


Současná pravidla EU, která začnou platit v prosinici sice zaručují, že rizikové komodity pro odlesňování jako sója, palmový olej, káva, kakao či a kaučuk a dřevo nebo hovězí maso, které se uvedou na trh EU, nebudou smět být vyprodukovány na plochách, kde byl před rokem 2020 les či prales, ale z pravidel vypadlo ustanovení omezující investice finančních institucí do projektů způsobujících odlesňování Evropská komise má podle harmonogramu přezkoumat roli financí v odlesňování a ničení lesů a v případě potřeby předložit legislativní návrh do června 2025.

Ekologické a lidskoprávní organizace naléhavě žádají EU, aby tuto mezeru v zákoně odstranila a zastavila finanční toky směřující k ničení přírody. EU musí raději vynaložit úsilí na to, aby finanční toky směřovaly na podporu obnovy ekosystémů či na podporu zemědělců, kteří se potýkají s problémy při přechodu na odolnější a ekologičtější zemědělství.

Zdroj: Greenpeace ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »