Hlavní obsah

Poslední zákrok a návrat na Ukrajinu. Popálené čtyřleté Juliji už se daří lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští traumatologové pomáhají ukrajinským rodičům naučit se, jak s popálenými dětmi doma rehabilitovat. Přispěl k tomu i příběh čtyřleté Juliji, kterou do Prahy kvůli rozsáhlým popáleninám převezli čeští vojáci po vypuknutí války na Ukrajině. Její stav se od té doby významně zlepšil, mohla se už vrátit domů.

Foto: Jarmila Štuková, FN Královské Vinohrady

Malá Julija se už mohla vrátit domů na Ukrajinu.

Článek

„Dívenka to po velkém martyriu operací, náročných postupů a použití moderních technologií přežila a odjela na Ukrajinu,“ řekl přednosta kliniky popáleninové medicíny vinohradské nemocnice Robert Zajíček.

Když Juliju před dvěma lety převezli ze Lvovské oblasti do Prahy, měla popáleniny na šedesáti procentech těla. „Kontaktovali jsme tehdy pana přednostu, protože jsme věděli, že ji v našich podmínkách nedokážeme zachránit,“ podotkl Vasyl Savčyn ze lvovské nemocnice, který má dívku v péči a přijel kvůli zákroku do Prahy.

Nedávno ale musela malá Julija podstoupit další zákrok, kvůli němuž přijela do Prahy. Její tělo roste rychleji než voperovaná kůže, což je u podobně popálených osob běžné.

Foto: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Přednosta kliniky popáleninové medicíny FNKV Robert Zajíček a ukrajinský chirurg Vasyl Savčyn při operace malé Juliji.

„Problém popálených pacientů je nejen v akutní fázi, ale i v té následné. Jizvy, které pacienti mají, bohužel často nerostou tak rychle jako těla pacientů. U Julinky se vyvinula deformace nohy, nemohla našlapovat, prsty jsou taženy nahoru, což jí vadí v botách,“ vysvětlil přednosta.

Těžké popáleniny se hojí. Malou Juliju ze Lvova brzy propustí

Domácí

„Provedli jsme unikátní operaci, kdy jsme jizvu otevřeli, vrátili prsty do původního postavení a vložili jí tam novou umělou kůži,“ doplnil Zajíček.

Lékaři použili novou unikátní umělou tkáň z Austrálie, která je oproti běžným materiálům méně náchylná k zánětům. Má ji zatím jen hrstka pacientů v Evropě. U Juliji není vyloučeno, že bude podobný zákrok potřebovat znovu. Bude záležet na tom, jak rychle poroste.

Nemají, kde rehabilitovat

Díky precizní práci lékařů ze Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní vinohradské nemocnice se podařilo dívku zachránit a kvalita jejího života, jak zdůrazňují, se zlepšuje. Loni odjela s rodinou na několik týdnů rehabilitovat do českých lázní, díky humanitárně-zdravotnímu programu Medevac, za nímž stojí ministerstvo vnitra.

Poté se s rodinou vrátila na Ukrajinu, kam znovu zamíří i po nedávné operaci. Klíčová je u pacientů s tolika jizvami rehabilitace, při které se procvičuje elasticita nové kůže. Kvůli přetrvávající ruské agresi ale není možné tuto péči na Ukrajině zajistit.

„Pacienti, kteří mají jizvy jako Julija, nemají v současnosti možnost rehabilitace, nemohou na ni ani dojet. S Červeným křížem jsme vymysleli projekt, který umožní samorehabilitaci pacientů doma. Ukáže, co mohou dělat doma maminky, aby zlepšily kvalitu jizev u dětí,“ vysvětlil Zajíček.

S popáleninami se tamní lékaři setkávají kvůli válce velmi často. Chybělo jim ale potřebné vybavení a dovednosti v transplantaci tkání. Lékaři z Vinohrad proto proškolili ukrajinské kolegy a ve spolupráci s Červeném křížem jim zajistili i potřebné přístroje. Cílem je, aby se dostalo adekvátní péče co největšímu počtu ukrajinských obyvatel přímo v jejich domovině. Transport malé Juliji přes Polsko do Prahy byl spíše výjimečnou záchrannou misí.

Kvůli mině málem přišel o obě nohy. Jednu olomoučtí lékaři kyjevskému hasiči zachránili

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám