Žádná lítost. Soud uložil pachatelům vraždy seniorky v Libišanech výjimečné tresty 25 a 17 let

Za trýznivou vraždu seniorky, která se stala v roce 2022 v Libišanech, soud v Pardubicích uložil výjimečný trest. Muž půjde v souhrnném trestu do vězení na 25 let, jeho partnerka na 17 let. Muž byl podle soudu vinen také z nedovoleného ozbrojování.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud (ilustrační foto)

Okresní soud v Pardubicích uložil muži a ženě výjimečný trest (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Soud projednával vraždu sedmdesátileté ženy z Libišan, matky obžalované. Podle obžaloby seniorku pár usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. V závěru obžalovaní použili vrtačku a na hlavě a krku způsobili oběti několik ran.

Soud stanul před velmi těžkým případem bezcitné vraždy, uvedla na počátku odůvodnění soudkyně Jana Bodečková.

Při vynášení rozsudku většinu času muž poslouchal projev soudkyně s odvrácenou hlavou. Díval se na opačnou stranu. Někdy vrtěl na znamení nesouhlasu hlavou. Žena se při odůvodnění rozsudku na soudkyni dívala.

Plzeňská policie objasnila smrt cizince, jehož bezhlavé tělo našli vloni v Berounce. Obviněný je ve vazbě

Číst článek

Výpovědi obou obžalovaných se lišily. Žena uvedla, že se na smrti své matky aktivně nepodílela, že ji zabil její partner.

Soudkyně Bodečková v odůvodnění řekla, že za vraždu ve spolupachatelství nemusí odsouzený držet vražedný nástroj. Je také nezbytné hodnotit chování obžalovaného po činu.

Muž řekl, že seniorku našli už mrtvou. Obžaloba uvedla, že žena byla zavražděna 30. listopadu 2022. Muž tvrdil, že s ní ještě několik dní poté komunikovali a tělo našli až 3. prosince.

Odborníci u krajské pobočky soudu v Pardubicích říkali, že ani jeden nedal najevo lítost. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie má muž disociativní a narcistické rysy, což ale neovlivňuje jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Žena, která má vysokoškolské právní vzdělání, trpí podle znalců histrionskou poruchou osobnosti, snaží se o upoutání pozornosti a má sebedramatizující chování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme