Zdraví mozku

To platí v případě, že jste po padesátce začali zapomínat a máte pocit, že se vám mozek zpomaluje. Správná strava je podle odborníků účinnou prevencí úbytku kognitivních funkcí, a dokonce demence. 

Zařazení správných potravin do jídelníčku může být proaktivním krokem k udržení mentální jasnosti po 50. roku života. 

Pozornost si získala především středomořská dieta, která údajně může zmírnit stárnutí mozku. Tento stravovací přístup klade důraz na potraviny bohaté na antioxidanty, zdravé tuky a živiny důležité pro funkci mozku.

Zde vám přinášíme přehled nejdůležitějších potravin, které odborníci doporučují jako prevenci zapomínání:

Ovoce a zelenina bohaté na karotenoidy, jako je mrkev, paprika a listová zelenina, jsou spojované se zlepšením zdraví mozku a snížením rizika demence.

Co jíst

Bobulovité ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny a maliny, je plné antioxidantů a flavonoidů, které chrání před poškozením buněk a úbytkem kognitivních funkcí.

Potraviny pro zvýšení výkonu mozku:

Zdroj: Youtube

Tučné ryby, jako je losos a tuňák, jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, zejména DHA, které jsou důležité pro zdraví mozku a kognitivní funkce.

Ořechy, semena a luštěniny, jako jsou vlašské ořechy, mandle a čočka, jsou plné antioxidantů, omega-3 mastných kyselin a základních živin, které mohou podpořit zdraví mozku a snížit úbytek kognitivních funkcí související s věkem.

Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, jako je quinoa a hnědá rýže, mají protizánětlivé vlastnosti, které podporují paměť a kognitivní funkce, a jsou tak cenným doplňkem stravy pro zdraví našeho mozku.

Stejně jako zařazení potravin bohatých na živiny do našeho jídelníčku je důležité omezení nebo vyhnutí se potravinám, o kterých je známé, že mozku škodí, jako je červené maso, sladké pochutiny, rafinované obiloviny, zpracované potraviny a nadměrná konzumace alkoholu.

Zařazením potravin bohatých na živiny a podporujících zdraví mozku je možné, zejména pro lidi po padesátce, zpomalit proces úpadku kognitivních funkcí a zmírnit nástup demence.

Zdroje: www.nia.nih.gov, www.helpguide.org, www.cnbc.com