Kde prodat oblečení, na internetu nebo v kamenném sekáči?

Žena si prochází stojan s použitým oblečením Lolostock / Shutterstock.com

Jak to zpíval Jan Werich ve své písni: „Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka.“ Problém je, že mnoho lidí má oblečení nadbytek, a přirozeně tak vyvstane na mysli myšlenka, že je třeba se ho zbavit. Hromadění oblečení není dobrý zvyk, jednak vám zabírá prostor, jednak riskujete jeho poškození, protože se vám do něj mohou pustit třeba šatní moli nebo plíseň. Nemusí ale končit v popelnici. Pokud ho chcete zpeněžit, povíme si, jak na to.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Které kousky už nepotřebujeme?

Máte ve své skříni kousky, které jste si na sebe nevzali ani jednou za poslední rok? Pak je pravděpodobné, že toto oblečení nepotřebujete. Je snadné si namluvit, že si necháváme věci „pro jistotu“ nebo ze sentimentálních důvodů, ale ve skutečnosti nám jen zabírají místo, které bychom mohli využít lépe. Čištění šatníku od nepotřebných kousků může být osvobozující a otevřít prostor pro nové věci, které skutečně nosíme a milujeme. Navíc si prodejem vytříděného oblečení můžete vydělat i nějakou tu korunu.

Kamenné a on-line sekáče

Second-handy jsou obchody, které potřebují oblečení k prodeji odněkud získávat, a proto jsou dobrým místem, kde ho můžete prodat. Ne každý second-hand oblečení vykupuje, a pokud ano, obvykle za něj neočekávejte příliš mnoho peněz, protože tyto obchody ho samy o sobě prodávají velmi levně. Nejprve je vhodné se informovat, které z nich oblečení veřejně vykupují, můžete obejít lokální sekáče nebo se obrátit na ty fungující on-line, kterých je v tuzemsku celá řada, například Genesis a Remix shop.

Kolik vám zaplatí? Nic moc

Mají své podmínky, některé second-handy vykupují oblečení na váhu a mají určenou cenu za kilogram. Mnoho z nich vykupuje jen některé druhy oblečení, často není zájem například o spodní prádlo, zastaralé nebo nemoderní oblečení. Výkup zboží v sekáči je vhodný zejména tehdy, pokud máte velký objem oblečení, kterého byste se rádi zbavili a spokojíte se se symbolickou cenou.

Facebookové skupiny

Facebook nabízí velké množství skupin zaměřených právě na prodej oblečení. Můžete se přidat do velkých skupin nebo zvolit menší lokální skupiny, ve kterých budete své věci nabízet. Stejně jako v případě on-line tržišť, i zde je výhodou snadná komunikace s potenciálním kupujícím.

Na co si dát pozor?

Jelikož zde neexistuje žádná garance, je důležité dát si pozor na potenciální podvodníky a dobře si prohlédnout profil dotyčného, který od vás bude oblečení kupovat. To samé platí i v opačném případě, mnoho podvodníků prodává neexistující oblečení, za které si nechá poslat peníze a poté přestane komunikovat. Podvodníci mohou také využít záminku prodeje k vylákání citlivých informací.

On-line tržiště a bazary

On-line tržiště vám umožní získat nejvyšší cenu za oblečení. Můžete se obrátit buď na tržiště zaměřená na oblečení a doplňky, nebo zvolit obecně zaměřená tržiště, která mají oblečení jako jednu ze svých kategorií. Nabízí se například populární platformy jako Vinted, Zbozi.cz, Aukro.cz či Bazos.cz.

Jak se svými kousky uspět?

Umožňují vytvoření profilu, nahrání fotografií oblečení a komunikaci s potenciálními kupujícími. Největší úspěch má luxusní a značková móda, která je kvalitně nafocená a dobře popsaná. Tento způsob prodeje je vhodný zejména tehdy, pokud máte menší množství oblečení k prodeji.

Focení oblečení 22Images Studio / Shutterstock.com

Garážové výprodeje

Po vzoru USA se konají garážové výprodeje i u nás. Tímto způsobem se můžete zbavit nejen množství oblečení, ale i mnoha dalších nadbytečných věcí z domácnosti nebo garáže. Tento způsob prodeje je vhodný pro lidi s vlastním domem, kteří nemusí věci nikam nosit a mohou je prodávat přímo ze svého dvorku.

Jak přilákat kupce?

Ještě než garážový výprodej zahájíte, je vhodné s dostatečným předstihem informovat o jeho konání. Můžete se registrovat na příslušném webu nebo ve skupině na sociálních sítích, abyste mohli ostatní na garážový výprodej upozornit. Pokud bydlíte ve frekventované ulici, možná postačí jen dostatečně velký transparent, který přitáhne pozornost lidí ze sousedství.

Jak prodávat na bleším trhu?

Bleší trhy představují příležitost, jak prodat i větší množství oblečení. Můžete naložit všechno nadbytečné oblečení do auta a vystavit ho ostatním na oči. Bleší trhy nejsou všude, nejprve je vhodné zjistit, kde se konají a v jakou dobu. Pokud stanovíte rozumnou cenu, můžete se najednou zbavit i mnoha položek, které rázem zpeněžíte.

Dvě dívky žertovně vystrkují obličeje zpoza oblečení, které je vystavené na bleším trhu View Apart / Shutterstock.com

Chcete pomoci potřebným?

Pokud vám nejde pouze o zisk, ale spíše o to, aby se oblečení zbytečně nevyhodilo, můžete ho darovat na charitu. Získáte tím nejen jistotu, že oblečení bude využito, ale také dobrý pocit z toho, že jste někomu pomohli. Oblečení pro charitu můžete odnést do nejbližší pobočky charitativní organizace nebo využít kontejnery na textil, které jsou strategicky umístěné ve městech i obcích.

Co je třeba zvážit?

Ať už hodláte oblečení darovat nebo prodávat, vždy pro tyto účely využívejte pouze nepoškozené a čisté oblečení. Znehodnocené nebo příliš obnošené oblečení patří do popelnice. Než se rozhodnete pro konkrétní prodejní platformu, je důležité zvážit různé faktory, jako je množství oblečení, poplatky za provizi, náklady na dopravu a způsob platby, aby byla vaše zkušenost s prodejem co nejjednodušší a přinesla vám užitek.

Zdroj: vlastní zkušenost autora