Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr

foto Počasí - vítr - vlasy - ilustrační foto.

Praha - Na severozápadě Čech, na Moravě a ve Slezsku hrozí dnes odpoledne a večer silný vítr. Na jižní Moravě může mít v nárazech rychlost až 80 kilometrů v hodině, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v dnes vydané výstraze s nízkým stupněm nebezpečí. V části Česka silný vítr komplikoval dopravu a působil problémy s dodávkami proudu už v úterý a ve středu.

Přes Česko dnes bude od západu přecházet studená fronta, na které bude přechodně zesilovat vítr západních směrů. Zejména v severozápadní části Čech meteorologové odpoledne a navečer očekávají místy poryvy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na Moravě a ve Slezsku se podobné hodnoty vyskytnou od dnešního podvečera do pozdního večera. Na jižní Moravě může být vítr ještě silnější, s nárazy až 80 kilometrů za hodinu.

Meteorologové proto lidem v ohrožených oblastech doporučují zajistit okna, upevnit volně uložené předměty či zabezpečit skleníky. Motoristé by měli dbát zvýšené opatrnosti při řízení a pozor by si měli dát i chodci, kterým hrozí úraz uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Na horách meteorologové doporučují omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Problémy působil hlavně na východě Čech a na severu Olomouckého kraje. Vítr tam lámal stromy, které padaly přes silnice, narušovaly dopravu a působily poruchy na elektrickém vedení. Na Chrudimsku přerušil v noci na středu dodávky proudu zhruba 2000 odběratelů. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku v úterý odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Nikdo nebyl zraněn, cestující přestoupili do náhradního autobusu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď