Miloš Zeman a Vladimír Kruliš (uprostřed) na archivním snímku

Miloš Zeman a Vladimír Kruliš (uprostřed) na archivním snímku Zdroj: D. Kundrát, Z. Matyáš

Zeman v Plzni: Prezidentovi muži Vladimír Kruliš a Vladimír Mynář
Zástupce šéfa Zemanova hradního protokolu a expřítel Kateřiny Zemanové Vladimír Kruliš
Vladimír Kruliš (uprostřed)
Zástupce šéfa Zemanova hradního protokolu a expřítel Kateřiny Zemanové Vladimír Kruliš
Hradní protokolář Vladimír Kruliš je po nehodě zpět v práci
8
Fotogalerie

Zlatá trafika pro Zemanova chráněnce Vladimíra Kruliše. Guvernér ČNB Aleš Michl se umí odvděčit

Ředitel Sekce kancelář České národní banky Vladimír Kruliš si loni za poslední tři měsíce vydělal víc než 275 tisíc korun měsíčně, což převyšuje plat předsedy vlády. Kruliš byl před nástupem do ČNB hlavním protokolářem prezidenta Miloše Zemana, jenž mu zařídil „zlatý padák“ z Hradu. Není to náhoda.

Hospodářské noviny přinesly informaci, že Vladimír Kruliš vydělal jen za čtvrtý kvartál loňského roku včetně odměn 826 tisíc korun. Platy vysoce postavených úředníků v České národní bance jsou vzhledem k náročnosti práce nadstandardní, nicméně Krulišův příjem zaslouží pozornost z více důvodů.

Vyšší příjem než premiér

Ačkoli jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého prezidenta Zemana pracuje v ČNB necelý rok, jeho příjem patří mezi úředníky k nejvyšším. Jen mírně zaostává za nejlépe honorovanou ředitelkou dohledu nad finančním trhem a je výrazně vyšší než u jeho předchůdkyně Jany Báčové, která odešla koncem června 2022.

Ještě pozoruhodnější je příběh, jak se Kruliš octl na této lukrativní pozici s příjmem vyšším, než je tabulkový plat premiéra. Jak to celé začalo?

Nejprve připomeňme, že Kruliše seznámil se Zemanem bývalý předseda prominentního zemědělského družstva Slušovice v éře normalizace František Čuba v roce 2009. Kruliš byl členem Strany práv občanů Zemanovci a organizačně se podílel na Zemanově zvolení. Do hradního protokolu nastoupil v roce 2014 a řídil ho od roku 2018.

Jana Báčová rezignovala krátce před tím, než Jiřího Rusnoka vystřídal na postu guvernéra ČNB člen bankovní rady Aleš Michl. Zeman Michla jmenoval Rusnokovým nástupcem proti všeobecnému očekávání po dohodě s tehdejším premiérem Andrejem Babišem. Michl dříve působil jako poradce šéfa ANO a natáčel s ním videorozhovory.

Od té doby nebyl tento post téměř rok a půl obsazený, což ČNB nebyla schopna uspokojivě vysvětlit. Jedno neformální vysvětlení by se našlo. Blížily se prezidentské volby a konec Zemanova mandátu na Hradě.

Volby nedopadly tak, jak si hradní okruh představoval, a proto končící prezident za svého oblíbence opakovaně lobboval i veřejně.

Nejlepší manažer

„Vladimír Kruliš je nejlepší manažer, jakého jsem v životě potkal. Ale protože mám Českou národní banku rád, přál bych si, aby měla schopného kancléře. A schopnějšího než Vladimíra Kruliše podle mého názoru nedokáže získat,“ tvrdil Zeman krátce před svým odchodem z Hradu loni v březnu.

Už tehdy kolovaly zprávy, že obsazení postu guvernérovy pravé ruky je jisté, i když se Michl tvářil, že o ničem neví. V nedávném rozhovoru pro Blesk odmítl spekulace, že Zemanovi slíbil Krulišovo angažmá na postu kancléře v době, kdy se rozhodovalo o Rusnokově nástupci. Za hlavního favorita byl označován Vladimír Dlouhý a prezident svým verdiktem překvapil i své blízké okolí. Nebo jeho část.

Mimochodem ve stejném rozhovoru Michl přiznal, že by nešel radit komukoliv, ale „proti panu Babišovi jsem nic neměl a šel jsem tam doopravdy s radostí. Klidně bych to zopakoval, nemám s tím žádný problém, nestydím se za to. Odvedli jsme profesionální práci.“ Že by myslel na zadní kolečka?

Kruliš na uvolněnou pozici šéfa kanceláře nenastoupil hned patrně proto, že by se jen příliš rychle a okatě potvrdily šířené spekulace o předem připravené trafice. Výsledek je ovšem stejný a cesta k němu je stejně podezřelá, jak celý příběh začal.

Trafika bez konkurzu

Bývalý ředitel hradního protokolu se objevil v České národní bance 3. dubna 2023 krátce po ukončení pracovního poměru v kanceláři prezidenta. Dva dny před tím mu byla vytvořena nová funkce „hlavního experta v oblasti organizační a protokolu“, jež do té doby ve struktuře banky neexistovala. Proto se nelze ubránit dojmu, že šlo o účelový akt, dokonaný bez výběrového řízení.

Další vývoj nasvědčuje tomu, že tato méně placená funkce měla být dočasná, než uzraje čas na kýžené povýšení na Zemanem proponovaný post. Po Krulišově nástupu se rozhýbaly ledy kolem obsazení ředitele Michlovy kanceláře.

Od 14. července byl vyhlášený konkurz s tím, že se jeho vítěz ujme funkce 1. října. Jelikož šlo o uzavřené výběrové řízení, mohli se do něj přihlásit jen zaměstnanci banky. Kruliš tuto podmínku splňoval a výběrová komise složená pod Michlovým dohledem nenašla lepšího kandidáta. Jak by mohla.

Nehledě na Krulišovy dlouholeté schopnosti narostly pochybnosti, že šlo o předem zinscenované divadlo naaranžované tak, aby minimalizovalo případné škody na mediálním obrazu nejen Zemanova protokoláře, ale i guvernéra, jenž má Hradu co oplácet. Křiklavě vysoké příjmy nového kancléře tyto pochybnosti ještě zesilují.

Není trafika jako trafika

Prostředí ČNB navíc nebylo Krulišovi zcela neznámé. Jak vyšlo najevo, jeho manželka provozující společnost DD Design zaměřenou na dekorace interiérů a floristiku, získala od národní banky v letech 2019 až 2022 osm zakázek za 637 tisíc korun.

Bez výběrového řízení, což u menších zakázek umožňovaly interní předpisy, je přiděloval ředitel správní sekce Zdeněk Virius, jenž se s Krulišem dlouhodobě zná a navštěvoval ho i v hradní kanceláři.

Po „malé domů“ následovala „velká domů“ bez zvýšeného zájmu kdysi velmi agilních protikorupčních iniciativ. Znovu se ukazuje, že se u nás neměří stejným metrem.

Za jiných okolností kvůli mnohem méně lukrativním „trafikám“ tří bývalých poslanců zasahovala Šlachtova policie, zatýkalo se a údajní pachatelé byli vazebně stíháni. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan je konstruoval jako údajnou korupci a soudy udělovaly podmíněné tresty.

Účelově vytvořená funkce bez výběrového řízení krátce před nástupem Zemanova chráněnce do České národní banky a po veřejném lobbování prezidenta na místo, kde nakonec skončil, je snad něco jiného?