Policie o svátcích chystá kontroly. Varuje taky před návratem motorkářů a cyklistů do provozu

28. březen 2024 09:20

O velikonočním víkendu se policisté zaměří na hlavní tahy, nevylučují ani hlídky na okreskách. Dohlédnou na rychlost, nevěnování se řízení, pásy, technický stav a další.

Ve školách jsou už dnes prázdniny. Zítra svátek. Pomalu začíná prodloužený velikonoční víkend. Policie čeká silnější provoz a naplánovala proto opět preventivní akci, a to od pátku do pondělí. U silnic a dálnic po celém Česku budou stovky policistů. Hostem Ranního Radiožurnálu byl zástupce ředitele dopravní policie Michal Hodboď. Odpovídal na otázky Petra Krále.

Čtěte také

Rizikový začátek moto sezóny

Proč řadíte Velikonoce mezi nejrizikovější období v roce? Co je teď největším problémem na silnicích?

"Je to pomyslný začátek motoristické sezóny. Musíme si uvědomit, že se nám mění počasí. Na komunikace vyráží ve větší míře řidiči motocyklů. Začnu se nám tam objevovat cyklisté. Do toho nám začíná i chalupářská sezóna. To znamená prodloužený víkend a teploty budou lákat i řidiče, kteří pojedou odzimovávat své chalupy. A to všechno dohromady může, a také to podle statistiky působí, dost často dopravní komplikace, samozřejmě dopravní nehody, někdy i nehody s fatálními následky."

Můžete nám říct, kde bude hlídek nejvíc? Soustředí se vaši lidé na dálnice nebo i na okresky?

"Primárně jde o ty hlavní silniční a dálniční tahy. To je především v pátek, v sobotu i v pondělí, což jsou pro nás nejrizikovější dny. Ale samozřejmě v to pondělí, kdy je to spojeno už tak jako tradičně s kontrolami na alkohol, tak nelze vyloučit kontroly ani na komunikacích nižších tříd."

Čtěte také

Obvyklé přestupky i neuhrazené pokyty

Je něco, na co se budete zaměřovat speciálně? Rychlost, alkohol?

"Už je to klasické. Vychází to i z aktuální statistiky dopravních nehod. To jsou ty největší a nejčastější problémy, to znamená rychlost, nevěnování se řízení, používání bezpečnostních pásů, technický stav, ale budeme například kontrolovat i to, jestli řidiči mají uhrazené pokuty za dopravní přestupky."

Ubývá podle vás řidičů, kteří jezdí pod vlivem alkoholu, nebo ne?

"Záleží na konkrétním období, protože je to záležitost konkrétního období. Podle statistik se samozřejmě dostáváme do situace, kdy občas evidujeme větší množství těch řidičů, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ale zase z dlouhodobého hlediska, pokud to porovnáme například s konzumací k návykových látek, tak ten alkohol nám jde dolů například v porovnání s těmi návykovými látkami."

Jak často se stává, že řidič odmítne test na alkohol nebo na drogy, za který letos hrozí pokuta až 75 tisíc korun a zákaz řízení až na tři roky.

"Já jsem se pro tyto účely vytáhnul statistiku. Bavíme se od začátku letošního roku o 1457 případů, kdy byl řidič pod vlivem alkoholu. A v 3,64 % ten řidič odmítl zkoušku na alkohol nebo se následně odmítl podrobit odbornému lékařskému vyšetření. To znamená, to číslo je relativně nízké."

Čtěte také

Zadržené řidičáky

Od letoška platí nový bodový systém, kdy za vysoké překročení rychlosti odeberou policisté na místě řidičský průkaz. V kolika případech už se tohle stalo. A proč podle vás s dodržováním rychlosti mají řidiči stále problém?

"Od začátku roku máme takových případů 343. Ale bavíme se o vysokém překračování rychlosti, to znamená v obci o více jak 40 km/h a mimo obec o víc jak 50 km/h. To je takový obecně český nešvar, dodržování rychlosti. Ale pokud podíváme na statistiku za loňský rok a porovnáme to stejné období letošního roku, tak těch přestupků, přestože ten dohled je prakticky stejný, tak jich evidujeme míň. Samozřejmě logicky tím, jak se zvedly pokuty, tak zase pozorujeme dramatický nárůst vybraných peněz za pokuty."

Tolik zástupce ředitele dopravní policie Michal Hodboď. Dopravní policie se po svém chystá na Velikonoce na koledu.

autoři: Luděk Hubáček , Petr Král , ZV
Spustit audio