Již po patnácté zaplnila sokolovnu v Želechovicích beseda se závodníky.

Video a zajímavosti z jubilejní želechovické XV. Besedy se závodníky rally

Již po patnácté přivítala zcela zaplněná Sokolovna v Želechovicích nad Dřevnicí několik stovek rallyových fanoušků, kteří si sem přišli při únorové sobotě zkrátit čekání na novou soutěžáckou sezonu. 

A nejenom oni, ale především také zajímavý výběr osmi jezdkyň a jezdců na podiu v řadách hostů, kteří přijali pozvání od pořádajícího Rally Klubu Paseky.

Jako první uvedl moderátor letošní besedy Marcel Herbolt ty, které přijely do Želechovic z největší dálky, a to přímo z dakarského trajektu z Barcelony. A hlavně – závodním vozem a po vlastní ose! To nebyl nikdo jiný než Barbora Holická Lucií Engovou. Zatímco jejich dakarskou „Kachnu“ alias „DUCKARku“ v nepřehlédnutelných pop-artových barvách mohli fanoušci obdivovat před sokolovnou, uvnitř sokolovny jim Bára s Luckou zodpověděly četné dotazy, jako třeba jak se učily poznávat nástrahy jízdy v poušti nebo co všechno dakarská účast celoročně obnáší.

 

Zajímavý byl zejména fakt, že celý Dakar Classic objely pouhopouhých ve třech lidech v týmu, když dámskou posádku doplňoval ještě dvorní mechanik a přípravce jejich kachního Citroënu Tomáš Neruda.

Zajímavostmi z Dakaru přispěl i mistr světa v motocyklovém flat tracku a zároveň manažer dakarského týmu Orion – Moto Racing Group a nositel slavného jména, Ervín Krajčovič junior.

Výrazně blíže to měl ze Vsetínska Dominik Stříteský. Dominik deklaroval záměr útočit letos po loňském vítězství na Rally Bohemia na absolutní čelo Mistrovství ČR, k čemuž by mu měla pomoci i nová Škoda Fabia RS Rally 2, na kterou v týmu Vančík Motorsport přes zimu přezbrojili. Dozvěděli jsme se také, že Dominikova stará Škoda Fabia R5, alias „Babička“, v týmu zůstává i nadále, avšak jejím jezdcem bude Lubomír Konšel, který se také dostavil  pozdravit fanoušky a podal pár informací ke změně techniky z historického žigula VFTS na R5ku.

Dozvěděli jsme se i to, že v případě potřeby by měl „Babičku“ Dominikovi opět zapůjčit, což by mu prý ale nijak nevadilo, protože žigula má stále rád a nehodlá mu prý dopřát trvalý odchod do automobilového důchodu. 

(Spolu)jezdecky bezkonkurenčně nejzkušenější host letošní besedy byl Jan Tománek. Jeden z nejslavnějších a nejzkušenějších českých spolujezdců strávil přibližně deset let po boku Romana Kresty a následně dalších deset let vedle Martina Prokopa. Povídání s ním by tedy mohlo být spíše na samostatnou besedu, nicméně jsme rádi i za těch pár odpovědí, kterými obohatil akci v rámci širšího pléna hostů.

 

Na pravé části podia se nám usadili nejtalentovanější a nejmladší hosté. Ti zároveň vypadali o něco zkušeněji a důležitěji než jsme zvyklý, protože byli všichni okrášleni brýlemi, které jim v rámci příprav na sezonu doporučili oční lékaři. Ján Kundlák popsal svůj loňský veleúspěšný návrat do rally a boj o titul ve dvoukolkách, Jakub Jírovec sdělil, že jeho kroky se budou po úspěšném střídání Alpinky a Fabie R5 již nyní ubírat směrem ke kategorii R5/Rally 2 (a v posledních dnech jsme se dozvěděli i to, že to bude ke značce Toyota).

Loňský smolař Filip Ocelka deklaroval, že loňská nepodařená sezona plná havárií a dalších odstoupení je již zapomenuta a vychází z ní posílen a připraven k dalším útokům na čelo kategorie 2WD. Filipovi i všem ostatním účastníkům jubilejní 15. želechovické besedy přejeme, ať se jim sezona 2024 vydaří podle jejich přání a pokud možno bez karambolů!

 

Také rallyová tombola byla letos velmi atraktivní. Hned 11 šťastlivců si vylosovalo pod bedlivým dohledem půvabných hostesek týmu DH Racing i hlavního organizátora besedy Jaroslava Krajči některou z hlavních cen, kterými bylo svezení na místě spolujezdce při testu s několika špičkovými jezdci Mistrovství ČR v rally.

 

Na videosestřih, který hezky vystihuje atmosféru letošní besedy, se můžete podívat zde: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZAjOvxn155Y

 

 

 

 

PR

Za Rally Klub Paseky z.s., Aleš Holakovský