Končí povinnost mít zimní pneu, při letních teplotách je doporučeno mít už své auto přezuté na letní pneu


LetniPneu
0 0 votes
Hodnocení článku

S nástupem jara a stoupajícími teplotami se blíží čas, kdy mnozí řidiči začínají přemýšlet o výměně zimních pneumatik za letní. Povinnost mít na vozidle zimní pneu končí 31. března, ale doporučuje se přezout už dříve, jakmile teploty pravidelně přesahují 7 stupňů Celsia. Letní pneumatiky mají lepší vlastnosti pro suché a teplé povrchy silnic a snižují spotřebu paliva i hlučnost provozu vozidla. Nezapomeňte také kontrolovat stav svých pneumatik a zajistit jejich správný tlak pro bezpečnou jízdu po celou sezónu.

Povinnost mít zimní pneu končí 31. března

Od 1. dubna se každoročně končí povinnost mít zimní pneumatiky na vozidlech v České republice. Tato opatření jsou stanovena z důvodu bezpečnosti silničního provozu a ochrany životů lidí. Při letních teplotách je doporučeno mít na svém voze už přezuté letní pneumatiky, které mají lepší jízdní vlastnosti a brzdící schopnost na suchém povrchu.

Je důležité si uvědomit, že i když se zdá, že venku ještě není tak horko, teplota asfaltu může být již dostatečně vysoká pro používání letních pneumatik. Mít správný typ pneumatik podle aktuální sezóny je klíčové pro bezpečnou jízdu a minimalizaci rizika nehod. Proto nezapomeňte do konce března zajistit přezutí vašeho auta na letní pneumatiky a dodržujte pravidla silničního provozu pro vaši i cizí bezpečnost.

Letní pneumatiky jsou vhodné při teplotách nad 7°C

Letní pneumatiky jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu při teplotách nad 7°C. Tyto pneumatiky mají speciálně navržený vzorek a směs, která zajišťuje lepší přilnavost k silnici v letních podmínkách. Díky tomu je brzdící dráha kratší a řidič má lepší kontrolu nad vozidlem i ve vyšších rychlostech.

Přezutí na letní pneumatiky není pouze otázkou bezpečnosti, ale také ekonomickou investicí do dlouhodobého zachování životnosti obou sad pneumatik. Zimní pneumatiky se totiž za teplých dnů opotřebovávají rychleji a jejich vlastnosti se mohou zhoršit. Proto je doporučeno mít své auto již od jara přezuté na letní pneumatiky, aby byla vaše jízda plynulá a bezpečná po celé léto.

Výměna na letní pneu snižuje spotřebu paliva

Výměna zimních pneumatik za letní není jen otázkou bezpečnosti na silnici, ale také může výrazně ovlivnit spotřebu paliva vašeho vozidla. Letní pneumatiky mají speciální směs gumy, která je optimalizována pro vyšší teploty a suché povrchy. Díky tomu mají menší valivý odpor než zimní pneumatiky, což se projevuje nižší spotřebou paliva a tedy i nižšími náklady na provoz vozidla.

Pokud si necháte letní pneumatiky na autě i během chladných dnů jara, můžete si být jisti, že vaše auto bude efektivněji využívat energii ze spalovacího motoru a snižovat tak emise skleníkových plynů do ovzduší. Navíc s letními pneumatikami budete mít lepší kontrolu nad vozidlem při brzdění či prudkém manévrování, což přispívá k celkové bezpečnosti provozu na silnicích. Vzhledem k tomuto pozitivnímu dopadu na životní prostředí a bezpečnost by mohlo být vhodné zvažovat moţnost zmínĕné výmĕny jiţ od prvnich teplých dnŭ po dlouhém obdobím podzimu/zimĕ.

Kontrola stavu a tlaku pneumatik je klíčová pro bezpečnou jízdu

Kontrola stavu a tlaku pneumatik je klíčová pro bezpečnou jízdu. Správně nahuštěné pneumatiky zajišťují lepší přilnavost k vozovce, což snižuje riziko aquaplaningu a nedotáčivosti vozu. Při správném tlaku se také minimalizuje opotřebení pneumatik a zvyšuje se jejich životnost.

Důležitým prvkem kontroly je i vizuální kontrola dezénu pneumatik. Opotřebovaný nebo poškozený dezén může negativně ovlivnit brzdnou dráhu vozidla, zejména za nepříznivých povětrnostních podmínek. Proto je důležité pravidelně provádět kontrolu stavu pneumatik a v případě potřeby zajistit včasnou výměnu za nové exempláře. Bezpečnost na silnicích by měla být prioritou každého řidiče, proto není radno podceňovat kontrolu stavu a tlaku pneumatik na svém vozidle.


Zdroj: Vlastní výzkum, Foto: Vygenerováno pomocí AI – Bing


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
0 0 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,19043 s | počet dotazů: 211 | paměť: 20440 KB. | 26.04.2024 - 18:00:38