Nejen Hody, hody doprovody. Velikonočních koled je celá řada

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pomlazka
Zdroj: Shutterstock

Chystáte se letos se svými ratolestmi vyrazit na Velikonoce koledovat? Nebo je chcete vyslat samotné, ale předem je připravit a naučit je nějakou originální velikonoční básničku? Koled, kterými si chlapci mohou vysloužit od děvčat nějaké to malované vajíčko, je celá řada.

„Hody, hody do provody, dejte vejce malovaný.“ Tuhle básničku zná asi každý. Jen málokdo si ale uvědomuje, co vlastně slova znamenají. Provoda je označení první neděle po Velikonocích, vysvětluje na svém webu Jakub Marek.

Jak koleda pokračuje?

„Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.“ Tuto část koledy ještě většina dětí také zná. Tím ale obvykle chlapci končí a nastavují ruce pro odměnu. Přitom koleda ještě pokračuje, jen málokdo ji ale poctivě dořekne do konce.

„Za kamny v koutku, na vrbovým proutku. Proutek se ohýbá, vajíčko kolíbá, proutek se zláme, slepička z něj spadne. Vajíčko se odkoulí do strýčkovy stodoly, vajíčko křáp, slepička kdák, panímámo, máte mi ho dát!“ Tak zní básnička celá.

Další velikonoční koledy

Kromě této nejslavnější koledy, jejíž první část slyšel snad už úplně každý, existuje celá řada dalších básniček, pomocí kterých si můžete výslužku vykoledovat.

Poměrně známá je ta o velikonočním zajíčkovi, která zní: „Hody, hody do provody, já jsem malý zajíček. Utíkal jsem podle vody, nesl košík vajíček.“

Už méně známá koleda se pojí se strakatým velikonočním vajíčkem. „Kropenatá slepičko, jaké mi dáš vajíčko? Jé to bude překvapení nad strakaté přece není.“ Pokud přednesete tato slova s pomlázkou v ruce, budou nejspíš dívky tak zaskočené, že vám dají koledu dvojnásobnou.

Kromě toho ale také existuje několik koled, které by naopak měla říkat děvčata chlapcům. Jedna z nich například zní: „Kropenatá slepička snesla bílá vajíčka. Obarvím je, vymaluji, všechny chlapce podaruji. Pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám.“

Velikonočních koled je celá řada. Zkuste se tak letos naučit nějakou originální, nebo doporučte svým dětem, aby koledovaly i jinými slovy než jen těmi, která každý zná.

Zdroj: Maminka, Pro ženy, Prima Living, Blesk Pro ženy, Jakub Marek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články