V euforii políbil fotbalistku, teď mu hrozí vězení. Aféra exšéfa svazu hýbe Španělskem

Luis Rubiales líbá fotbalistku Jenni Hermosovou po vítězství ve finále mistrovství světa v roce 2023

Za políbení hráčky hrozí exšéfovi španělského fotbalu vězení

Státní zástupce požaduje pro bývalého šéfa španělského fotbalu Luise Rubialese dva a půl roku vězení za polibek, který dal útočnici Jenni Hermosové po vítězném finále na loňském mistrovství světa. Vyplývá to ze soudních dokumentů, jejichž kopie získala agentura AFP.

Prokuratura obžalovala Rubialese za sexuální napadení a nátlak na Hermosovou, kterou údajně nutil, aby ho veřejně podpořila, když se proti němu zvedla vlna kritiky, upozornil španělský deník El País.

Aféra začala loni v srpnu během předávání zlatých medailí španělským fotbalistkám poté, co ve finále světového šampionátu v Austrálii porazily na stadionu v Sydney reprezentantky Anglie 1:0. Tehdejší předseda španělského fotbalového svazu Rubiales v návalu radosti políbil při pozápasovém ceremoniálu Hermosovou na ústa. Fotbalistka se proti nevhodnému chování ohradila a hrozila žalobou. Funkcionář měl od té chvíle podle obžaloby vyvíjet nátlak na Hermosovou i na její okolí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kopance i zbraně. Fanoušci napadli v lize na hřišti hráče Fenerbahce, ti se bránili

Počátkem září Hermosová žalobu nakonec skutečně podala. Následující měsíc dostal Rubiales od mezinárodní federace FIFA tříletý zákaz působení ve fotbale. U soudu bude prokuratura požadovat, aby fotbalistce zaplatil odškodné minimálně 50 tisíc eur (přibližně 1,26 milionu korun).

Šestačtyřicetiletý funkcionář zpočátku tvrdil, že se stal obětí kampaně vedené „falešnými feministkami“. Podle něj byl polibek po vítězném finále „spontánní, vzájemný, euforický a konsensuální“. Nakonec ustoupil tlaku a kvůli aféře v září rezignoval. Ve spojitosti s kauzou jsou vyšetřováni i bývalý trenér španělských reprezentantek Jorge Vilda, PR manažer ženské reprezentace Rubén Rivera a vedoucí týmu Albert Luque.

Hermosovou podpořila celá řada spoluhráček a trenérů. Kauza vyvolala ve Španělsku širokou debatu o machismu, uvádí CNN. Ačkoliv je Španělsko dlouhodobě vysoko v indexu rovnosti žen a ženských práv, ve společnosti je hluboce zakořeněná genderová nevyváženost a míra domácího násilí na ženách je stále vysoká.

Rubiales je navíc v jiné kauze vyšetřován kvůli podezření z korupce v době, kdy byl předsedou španělského fotbalového svazu. V současnosti pobývá převážně v Dominikánské republice, kde pracuje pro jiné sportovní svazy, vzhledem k zákazu aktivit ve fotbale se věnuje baseballové asociaci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hulvát, ale ne rasista. Kolegové z fotbalové branže se postavili za potrestaného Radu

Tagy: