Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chovatelé pokročili v přestavbách na alternativní způsoby ustájení nosnic. Musí tomu přizpůsobit i plemena slepic, kterým se ve voliérách daří a vyznačují se právě vejci s bílou skořápkou. Ke konci loňského roku se nacházelo v klecovém typu ustájení 52,4 procenta slepic, zatímco v roce 2017 to bylo 87,5 procenta.
Drůbežáře ke změnám nutí nová legislativa zakazující klecové chovy již za necelé tři roky, ovšem ne na celoevropské úrovni. To jen přispívá k existenčním starostem drůbežářů. Ti se obávají levných dovozů takzvaných klecových vajec z jiných evropských států jako Polsko nebo dokonce ze třetích zemí. Tam nemusí být dodržovány v chovech zdaleka tak vysoké standardy kvality jako v Evropě.
Výhody hnědých vajec
Producenti vajec dávali dosud přednost spíše plemenům nosnic, od kterých pocházejí vejce se světle či tmavě hnědým zabarvením, a to z praktických důvodů. Jsou podle vědeckých studií těžší než bílá. Jejich skořápka je pevnější a nejsou na nich tolik vidět případné nečistoty. Nevýhodou samozřejmě je, že při barvení v rámci příprav na Velikonoce není výsledek tak uspokojivý jako po použití vejce s bílou skořápkou. To se nyní mění. Kvůli zákazu klecového chovu nosnic od ledna 2027 musí chovatelé přejít také na jiná plemena slepic, kterým chov ve voliérách či jiných alternativách vyhovuje více a zároveň pro ně bývá typická i bílá barva vaječné skořápky.
Tyto nosnice lze rozpoznat světlým zabarvením ušnic neboli kožních laloků v místě, kde mají slepice uši. Jedná se o Dekalb, některé hybridy Lohmann či Sandy s krémovými vejci. Naopak pokud jsou ušnice dočervena až červenohněda, lze očekávat světle či tmavě hnědou skořápku, což se týká Bovans, ISA Brown a opět některých hybridů Lohmann. Existují i tyrkysově zelená vejce. Ty snášejí chilské nosnice Araukana, jimž se pro tato neobvykle barevnou skořápku přezdívá velikonoční slepice.
Zvýšení nákladů
Z čeho možná mají radost v domácnostech, kde dodržují velikonoční tradice, už tolik nemusí těšit chovatele. Přechod na bělovaječná plemena, a tím i alternativní způsoby ustájení nosnic, pro ně znamená další zvýšení nákladů. Například vytvoření jednoho ustájovacího místa v podobě voliéry stojí od 750 do 1500 korun podle toho, do jaké míry se jedná o přestavbu stávající haly nebo investici do úplně nové stáje. Chovatelé sice zrychlili přestavby klecových chovů na jiné varianty, ale stále zbývá přebudovat stáje ještě pro tři miliony slepic.
To znamená podle dat státního podniku Mezinárodní testování drůbeže přizpůsobit 52,4 procenta z celkového počtu ustájovacích míst pro nosnice v rámci Česka. Ministerstvo zemědělství podpořilo v rámci loňského prvního kola programu Rozvoj venkova, které je součástí Společné zemědělské politiky na období let 2023 až 2027, přechod na alternativní způsoby ustájení 400 miliony korun a následně dalšími 250 miliony korun, o které se ale dělí chovatelé nosnic s chovateli masné drůbeže.
Dotace pokryje pouze část investice a zbytek musí dát majitel ze svého rozpočtu. To ovšem řeší pouze situaci některých chovatelů, po uskutečnění této investice bude nutné přebudovat ještě zhruba 1,5 milionu ustájovacích míst.
Zvažují ukončení podnikání
„Situaci producentů vajec nelze označit za příznivou, ostatně jako většinu živočišné výroby v Česku. Vzhledem ke zvýšeným nákladům na přestavby i další položky, jako jsou krmiva, energie či pohonné hmoty, které se kvůli situaci na evropském trhu nedaří promítat do výkupních cen vajec, řada drůbežářů v Česku zvažuje podle informací z trhu ukončit toto podnikání. Při přestavbách je problémem i zdlouhavý proces povolování včetně neúměrné administrativy. Následkem toho hrozí další pokles soběstačnosti Česka v produkci vajec, která se nyní pohybuje kolem 85 procent, či krátkodobé výpadky na tuzemském trhu kvůli pokračujícím přestavbám, a tím také vyšší tlak na dovozy ze zahraničí,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.
Významným dodavatelem do Česka je již nyní Polsko, kde zákaz klecových chovů neplatí a ani o něm zatím neuvažují. Z této země bylo dovezeno do Česka podle celních statistik jen v únoru 13 milionů kusů vajec. Pro srovnání v obohacených klecích je zde chováno podle Evropské komise kolem 70 procent nosnic a evropský průměr se pohybuje na úrovni 40 procent.
Vejce z Ukrajiny končí v gastronomii
K dovozcům se, v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a nezbytnou pomocí tamním zemědělcům ze strany Evropské unie, přidala také tato země. Vejce z Ukrajiny končí především v gastronomii. Zákazník zde nemá možnost si původ ověřit. Zvýšený dovoz je částečně patrný i z oficiálních statistik.
Ale vzhledem k propojenému evropskému trhu a možnosti bezcelního dovozu zboží přes hranice či možnosti zatajení původu pouhým přebalením zboží nelze získat přesná a vypovídající čísla o aktuální situaci na trhu. S dodavateli v Polsku, které s Ukrajinou sousedí, obchodní řetězce rády spolupracují kvůli levným dodávkám nejen vajec, ale i drůbežího masa a dalších potravin.
Využívání situace
Obchodníci této situace využívají v období Velikonoc. Ty společně s Vánoci představují vrcholy sezony a dochází během nich zpravidla k oživení poptávky po vejcích i dalších potravinách.
„Tyto zahraniční giganty, které ovládají 90 procent tuzemského maloobchodního trhu, nutí naše drůbežáře kvůli svým slevovým akcím do ad hoc levnějších dodávek. Hrozí jim také přechodem k jinému levnějšímu dodavateli z jiné evropské země. Zejména do gastronomie pak míří levné dovozy ze zemí mimo Evropskou unii. Tamní chovatelé nemusí dodržovat tak přísné normy jako my Evropě. Mohou si tak dovolit snižovat náklady na takovou úroveň, která je v našich podmínkách nemyslitelná. Obavy tuzemských drůbežářů tak rozhodně nejsou jen planými řečmi. Může se reálně stát, že česká vejce se stanou těžko dostupnou komoditou vytlačenou na okraj trhu. A to si naši chovatelé rozhodně nepřejí. Bude záležet i na tom, čemu dají přednost zákazníci, zda kvalitní domácí produkci či té zahraniční někdy i diskutabilního původu,“ uvádí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Další položky
Náklady na přestavby nejsou zdaleka jedinými položkami, které dělají drůbežářům starosti. Největší část z ceny jednoho vejce představují náklady na krmivo pro slepici, následují náklady na pořízení nosnice a náklady na energie. Ty v posledních dvou letech stouply na vysokou úroveň, kterou se nepodařilo snížit, zatímco farmářské ceny za toto období klesly, tedy o promítnutí alespoň částečných nákladů do cen nelze mluvit.
Podle Státního zemědělského intervenčního fondu dosahovala v polovině března farmářská cena za jedno vejce o velikosti M 3 korun a vejce L stálo 3,11 koruny. To je zároveň pod průměrem Evropské unie, která vejce ve statistikách přepočítává na kilogramy. Začátkem března stálo podle jejích statistik kilo vajec v Česku 1,8 eur, zatímco průměr Evropské unie činil za stejné období 2,3 eur.
Situace s českými kuřaty není dobrá
S problémy v podobě vysokých nákladů a nízkých výkupních cen se potýkají také chovatelé masné drůbeže. Drůbeží maso patří k potravinám, které po veřejném tlaku na snižování cen začaly obchodní řetězce zlevňovat a které v poslední době častěji zařazovaly i do slevových akcí. Neznamená to ale, že by si obchodníci nějak výrazněji ukrojili ze svých obchodních přirážek, ale spíše tlačí na své dodavatele, aby jim prodávali drůbeží maso za nižší ceny.
Podle oficiálních statistik došlo v lednu k meziměsíčnímu snížení výkupních cen kuřat o korunu na 28,5 koruny za kilogram. V únoru zůstala cena přibližně stejná a tlak na další zlevňování podle chovatelů pokračuje. Současně se tyto ceny pohybují pod průměrem Evropské unie.
„Podle informací z trhu obchodní řetězce mnohdy používají podivné praktiky. Svým dodavatelům ukazují faktury z Polska či Ukrajiny s tak nízkými cenami, za které čeští drůbežáři nejsou schopni kuřata vychovat. Polsko patří, společně se Slovenskem a Nizozemskem, k hlavním dovozcům drůbežího masa do Česka. Tamní dotační pravidla umožňují chovatelům produkovat drůbeží maso levněji. Přes Polsko a Slovensko se navíc na evropský trh dostává kuřecí maso z Ukrajiny. Tam nemusí dodržovat tak vysoké standardy produkce, jako jsou ty evropské. Pokud dojde k přebalení již na evropském trhu, nemusí být třetí země původu pro zákazníka ani zřejmá,“ sděluje prezident Agrární komory České republiky
Soběstačnost dosahuje 65 procent
Soběstačnost Česka v produkci drůbežího masa dosahuje 65 procent. Tedy k uspokojení poptávky je dovoz nutný. V únoru bylo podle celních statistik dovezeno do Česka 10,8 milionu kilogramů drůbežího masa. Z toho 7,1 milionu kilogramů z Polska, 1,2 milionu kilogramů ze Slovenska a 0,8 milionu kilogramů z Nizozemska. Čeští chovatelé se stále potýkají s vysokými náklady v podobě krmných směsí či pohonných hmot. Vzhledem k šíření ptačí chřipky, kterému je nezbytné zamezit, se jim též zvyšují náklady kvůli striktnímu dodržování pravidel biologické bezpečnosti.
„Následkem kombinace všech problémů řada chovatelů masné drůbeže generuje v těchto měsících ztrátu. Na každém kilogramu masa tratí přibližně dvě koruny. Budoucnost pro ně představuje velkou nejistotu vzhledem k hrozbě snižování dotačních podpor či přísnějších požadavků na welfare zvířat, které přestávají být pro chov drůbeže za těchto dotačních podmínek a vzhledem k situaci na evropském trhu udržitelné,” dodává Gabriela Dlouhá. Hrozí podle ní snížení objemu produkce o 10 až 15 procent.
Billa klecová vejce neprodává
Obchodní řetězec Billa se jako první zaraniční obchodní řetězec v České republice zavázal od konce prosince roku 2023 nabízet svým zákazníkům výhradně vejce z podestýlkových, volných nebo ekologických chovů. Tento závazek důsledně dodržuje i v době Velikonoc a zvýšeného zájmu o vejce. Cena vajec pak meziročně klesla o více než 40 %.
„V naší nabídce máme vejce slepičí, křepelčí a v rámci Velikonoc i vejce bílá a barevná vařená. Všechna splňují náš závazek, že jsou z podestýlkových chovů, z volného výběhu nebo se jedná o bio vejce. V našich privátních značkách Billa, Billa Premium a Billa Bio pak nabízíme vejce výhradně z českých chovů. V současné době zákazníkům nabízíme v případě čerstvých vajec pouze českou produkci,“ říká Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs Billa ČR.
Řetězec Billa s prodejem vajec z klecových chovů skončil v prosinci 2023. Splnil tak další cíl své udržitelné strategie přispívat k lepším podmínkám zvířat, na kterou mimo jiné odkazuje i ve své první Zprávě o udržitelnosti, zveřejněné na konci loňského roku. Ve svém úsilí bude pokračovat. V dalších letech se zaměří na omezení využívání vajec z klecových chovů ve výrobcích svých privátních značek.