Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tajemství kapesního nožíku aneb Proč má můj kluk pořád všechny prsty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Práce s nožem patří k základním dovednostem člověka několik milénií. Kdy a jak ji naučit děti?

Článek

Každý správný muž, má u sebe nůž. Tohle pořekadlo platilo odjakživa. Platí ještě dnes? Já myslím, že ano. Vynechme polemiku o termínech „správný muž“, nebo „muž“. Nejsem odborník, abych je mohl fundovaně definovat. Nicméně jsem otec dvou chlapců, které vedu k samostatnosti. Tedy i extrémní dovednosti ukrojit si chleba.

Děda byl sedlák a měl nůž. Druhý děda účetní měl také nůž. Otec architekt jakbysmet. Tak proč ne já? Pravda, nosit ve městě na opasku lovecký nůž vypadá nepatřičně, ale zavírák v kapse je praktická věc. Otevře zásilku či lahvové pivo, nakrájí přeschlou klobásu a v neposlední řadě poslouží jako obranný prostředek.

Jak naučit děti pracovat s nožem a zamezit ztrátě jejich prstů? To vám asi neřekne nikdo. Vlastně ano. A velmi přesně. Matky vašich dětí vám kategoricky zakážou styk jejich zlatíčka s nožem. Potom už nemusíte řešit nic. Doporučuji vzít potomka rovnou do lesa, naučit jej základním pravidlům a nechat ho vyřezat lodičku. Tu následně doladit k dokonalosti a nazdobit nějakou lesní květinkou. Po příchodu z lesa mamince oznamte: „Podívej, mámo, jaký je ten náš synáček šikovný. Vyřezal krásnou lodičku. Že ano?“ Matka uchvácená dokonalým výtvorem vám odpustí. Důležité upozornění. Lodičku opravdu musí vyřezat dítě. Nezapomeňte, že děti vyžvaní všechno. Pokud loďku vytvoříte jen vy, finta nezafunguje, protože vás potomek práskne.

Základem úspěšné výuky je dobře vybavená lékárnička, kterou je nutné mít neustále u sebe. Kluky jsem učil nesahat na čepel. Pouze při otvírání. Měl jsem nesmyslný dojem, že by se mohli při zavírání pořezat. Měli nůž zavírat o kládu, lavičku, nebo něco dalšího. Ideálně neživého. To byla chyba. Mladší syn dodržel přesně pokyny, jen si zapomněl mezi čepelí a střenkou ukazovák. 2 stehy můj omyl a jeho zapomnětlivost napravily. Naštěstí maminka byla 300 km daleko a nemohla mě zabít.

Vrhání nožů je už vyšší úroveň. Chlapci za mnou přišli s prosbou, abych je naučil vrhat nože. Naposledy jsem tuto aktivitu provozoval na pionýrském táboře před 38 lety. Znalost jsem oprášil, zavedl přísná opatření, našel v lese velkou souš a dal se do toho. Postupně se klukům zlepšil odhad vzdálenosti, zacílení a motorika. Ze 4 metrů trefili strom a dokonce se občas nůž zabodl špičkou do souše. Pak už to bylo jen lepší a lepší.

Myslím, že je nutné děti vychovávat k respektu ke zbraním. I v dnešní době. Nebo lépe. Hlavně v dnešní době.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz