Rusko zesílilo rétoriku „teroristických hrozeb“ ze strany Západu a Ukrajiny na podporu války na Ukrajině, tvrdí ISW

Přidat na Seznam.cz

Experti z Institutu pro studium války (ISW) si vzali do hledáčku aktuální rétoriku Kremlu poté, co se v Moskvě odehrál teroristický útok na koncertní halu Crocus. Podle jejich názoru ruské úřady stupňují rétoriku o údajných hrozbách ze strany Západu a Ukrajiny, aby získaly větší domácí podporu pro válku na Ukrajině. Píší o tom deníky Ukrainska Pravda a UNN.

Z jejich analýzy vyplývá, že ruští představitelé po útoku na Crocus City Hall spojili USA a Západ s širším souborem teroristických útoků proti Rusku, čímž pravděpodobně zvýší rétoriku o údajných západních a ukrajinských hrozbách s cílem získat větší domácí podporu pro válku na Ukrajině.

Ruský vyšetřovací výbor a generální prokuratura ve středu oznámily, že zváží žádost Státní dumy o prošetření financování a organizace teroristických útoků proti Rusku ze strany USA a Západu. Ani jeden z aktérů se přímo nezmínil o útoku v koncertní hale.

Představitelé Kremlu již dříve spojili Ukrajinu a Západ s útokem na Crocus City Hall. Oficiální rozsudek ale zatím ještě nezazněl, a tak Kreml od toho může upustit, protože všechny dostupné důkazy nadále ukazují na to, že za útokem pravděpodobně stojí Islámský stát, tvrdí ISW.

Zdá se, že ruští představitelé aktuálně používají rétoriku obviňování Ukrajiny ve svůj prospěch. Ruští představitelé pravidelně označují ukrajinské údery proti legitimním vojenským cílům v Rusku a okupovaných částech Ukrajiny za terorismus a soustavně tvrdí, že Západ pomáhá tyto údery organizovat.

Kreml se pravděpodobně snaží využít širších sociálních obav a hněvu mezi Rusy po útoku na halu v Moskvě, Spojené státy a Západ jako přímé teroristické hrozby. Kreml přitom podle výsledků analýzy doufá, že vnímání ukrajinského a západního podílu na útoku na Crocus City Hall zvýší domácí podporu války na Ukrajině.

Podle expertů ISW by navíc mohl Kreml formálně obvinit Ukrajinu z organizace útoku na Crocus City Hall, pokud se bude domnívat, že jiné informační snahy nejsou dostatečné k vyvolání požadované reakce v zemi.

Zdroj: Ukrainska Pravda, UNN