Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Velikonoce (ne)tradičně. Upečte si staročeského beránka, anglické hot cross buns či kosti svatých jako ve Španělsku

Velikonoční beránek foto: Profimedia.cz

Recept
Velikonoční oslavy uprostřed jarně probuzených dnů si nejčastěji notují s mazanci či beránky. Tradiční pečivo je ale pestřejší a má své původní významy a souvislosti. Přinášíme inspiraci ze starých kuchařek a také recepty z Velké Británie a ze Španělska.
  16:30
Mazanec

Mazanec drobivý podle Anuše Kejřové

Do mísy dáme půl kilogramu jemné a půl kilogramu sypké mouky, rozdrobíme v ní 20–30 dkg másla nebo čajového margarínu, přidáme 20 dkg cukru, lžičku strouhané citronové a pomerančové kůry, sáček vanilkového cukru, lžičku soli, v koflíku vlahého, oslazeného mléka necháme vykynout 3 dkg kvasnic.

Do kvásku rozmícháme 5 žloutků s trochou mléka, nalijeme do mouky a řádně vypracujeme v tužší těsto. Pak přidáme ještě 5 dkg loupaných a nakrájených mandlí, 5 dkg rozinek a krájeného citronátu (kandovaná citronová kůra – pozn. red.). Dobře propracované těsto necháme hodinu až hodinu a půl zvolna kynout. Vykynuté těsto trochu vyválíme v mouce, utvoříme z něho bochánek, dáme na pomazaný plech a necháme ještě asi půl hodiny dokynout, pak ho potřeme vejcem a posázíme celými loupanými mandlemi. Pečeme v dobře prohřáté troubě tři čtvrtě hodiny.

Jidáše

Jidáše podle kuchařské knihy spolku Domácnost

(Kuchařka První české školy kuchařské, 15. vyd. z roku 1921)

Udělej kvásek ze 2 dkg droždí. Utři 18 dkg másla, 7 dkg cukru, 4 žloutky, citronovou kůru a tlučenou vanilku. Když je to utřeno, přidávej mouku, v celku 56 dkg, přilévej dle potřeby asi třetinu litru smetany, důkladně těsto propracuj a nech vykynout. Z vykynutého těsta dělej úhledné jidáše.

Instrukce k pečení se u jednotlivých receptů této kuchařky neuvádějí, nicméně jidáše na povrchu potřené rozšlehaným vejcem se pečou v rozpálené troubě podobně jako mazance.

Boží milosti

Boží milosti podle autorčiny babičky z jižních Čech

(z ručně psané soukromé kuchařky z počátku 20. století)

Z 1/2 kg mouky, 5 dkg másla, 3 dkg cukru a 2 vajec vypracuj tuhé těsto. Máš-li, přidej trochu rumu, není-li, stačí i voda. Těsto pracuj důkladně, až je zcela hladké. Vyválej tenký plát a rádýlkem vykrájej čtverečky. Do nich prořízni ještě 2 nebo 3 rýhy. Na pekáček si připrav moučkový cukr smíchaný s vanilkou. Čtverečky rychle smaž v rozpuštěném sádle a ještě horké vyhazuj do pekáčku s cukrem.

Tip: pro odlehčení v současném stylu použijeme na smažení rostlinný olej a cukrem jen lehce posypeme.

Velikonoční beránek

Beránek bílý z třeného těsta

(z ručně psané soukromé kuchařky z 60. let 20. století)

Utři 20 dkg tuku, 20 dkg cukru krupice a 3 žloutky do pěny. Lehce vmíchej 40 dkg polohrubé mouky prosáté s 1 práškem do pečiva a podle potřeby asi 1/4 litru mléka. Ze 3 bílků a špetky soli ušlehej tuhý sníh a opatrně vmíchej do těsta. Formu vymaž tukem a vysyp moukou, vlij těsto a přiklop. Peč ve středně vyhřáté troubě, těsto zkus párátkem, když se nechytá, je beránek upečený. Po vychladnutí potři bílou polevou umíchanou z vody, cukru a citronové šťávy, zdob hrozinkami podle chuti.

Čokoládový beránek

Beránek malý tmavý z těsta na srnčí hřbet

(podle Kuchařky české dívky od M. Holubové, 20. léta minulého století)

Dej na mísu 14 dkg tlučeného cukru, 14 dkg neloupaných rozstrouhaných mandlí, jednu tabulku rozstrouhané čokolády, přidej 6 žloutků, 3 lžíce jemně ustrouhané housky, kterou jsi navlažila jednou lžící bílého vína (víno však nutno není) a tři to všecko půl hodiny vařečkou. Utluc dohromady: 2 zrnka nového koření, půl hřebíčku, 4 zrnka pražené kávy, malý kousek skořice a vše nasyp do utřené massy.

Ze 6 oddělených bílků ušlehej tuhý sníh, navoň jej trochou vanilky, vysyp do massy, jemně promíchej a vylej do vymazané a houskou vysypané formy. Pec 1/2 až 3/4 hodiny, ale ne v přetopené troubě! Upečené těsto vyklop na čistý papír a celý povrch natři čokoládovou polevou.

Hot cross buns

Hot cross buns

(podle kuchařky Mary Berry)

Na 12 bochánků:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru
  • 7 g aktivního sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička směsi koření do perníku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 60 g rozpuštěného a trochu ochlazeného másla
  • asi 150 ml vlažného mléka
  • asi 75 ml vlažné vody
  • 1 rozšlehané vejce
  • 90 g sušeného rybízu
  • 60 g nasekané směsi kandované kůry (kandované ovoce)
  • slunečnicový olej na vymazání
  • 60 g lístkového těsta

Poleva:

  • 2 lžíce cukru a 2 lžíce vody

Mouku prosejeme do velké mísy a vmícháme cukr, droždí, směs perníkového koření, skořici a muškátový oříšek. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj máslo, mléko a vejce, přidáme rybíz a kandovanou kůru. Vypracujeme vláčné těsto, vytvarujeme do bochníku a necháme kynout přikryté v teple asi 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí znovu propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme na 12 dílů, z každého vytvarujeme bochánek.

Lístkové těsto vyválíme na tloušťku 5 mm a nakrájíme na 24 úzkých proužků. Navlhčíme bochánky a na každý přilepíme dva proužky lístkového těsta do tvaru kříže. Bochánky srovnáme na plech, přikryjeme a necháme znovu kynout asi půl hodiny. Upečeme v troubě předehřáté na 220 st. asi 15 minut do zlatova. Mezitím si připravíme polevu z vody a cukru, které lehce zahříváme na pánvi a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Bochánky potřeme polevou a podáváme teplé i studené.

Kosti svatých

Huessos de santo

(podle webu Spain.info)

Na marcipán:

  • 200 g cukru
  • 100 g vody
  • 150 g mletých mandlí
  • Na žloutkový krém:
  • 100 g cukru
  • 50 g vody
  • 4 žloutky

Z cukru a vody na marcipán uvaříme koncentrovaný sirup. Přidáme mandle, mícháme a zpracováváme, dokud nevznikne pasta. Necháme vychladnout. Cukr a vodu na žloutkový krém použijeme na přípravu dalšího sirupu. Vyšleháme žloutky a postupně přimícháváme sirup. Pak vložíme nádobu se žloutky do vodní lázně, opatrně zahříváme a mícháme, dokud dostatečně nezhoustne do krémové konzistence. Nesmí se ale vařit, krém by se pak mohl srazit. Necháme vychladnout. Marcipán ještě propracujeme a na vále vysypaném moučkovým cukrem vyválíme slabší plát. Vykrajujeme čtverce o straně 4 cm, srolujeme každý čtverec do trubičky, přitiskneme okraj a necháme zaschnout. Poté každou trubičku naplníme žloutkovým krémem.

Autor: